Използването на дрон за доставка на стоки до домовете на хората, може би не е толкова лесно приложимо, като се вземат предвид всички свързани с това логистични предизвикателства. За това вече няколко компании разработват наземни дронове за доставка. Най-новия дрон за доставки е от базираната в Барселона компания Eliport и използва система при която дори няма нужда да участват хора.

Устройствата на Eliport ще са автономни четириколесни роботи, които ще може да се товарят сами с 30 - 40 кг от централно разположена складова логистична база.

Ръководени от GPS и 3D карта на района, в който работят, роботите ще стигат до целта си, като се движат по тротоарите със скоростта на пешеходец. Когато пристигнат, автоматично ще прехвърлят товара си в предварително монтиран защитен контейнер, от който получателят може по-късно да вземе доставката си.

Те ще могат да избягват препятствия, също както пешеходците посредством комбинация от 10 до 14 сензора, които ще включват видеокамери, LiDAR за засичане на светлина и разстояние и други радари. Роботите ще изминават до 25 километра с едно зареждане на батерията и ще може да презареждат от зарядни устройства, разположени на местата за товарене и разтоварване.

При необходимост, ще може хора да отварят товарното отделение на роботите, за да поставят или вземат стоки, въпреки че достъпът ще бъде възможен само чрез лицево разпознаване или система за сигурност с код за достъп.

Eliport набира средства за своето начинание чрез сайта за набиране на средства Start Engine, като поддръжниците стават и инвеститори в компанията. По план, първият механичен прототип на робота ще бъде готов до октомври, като първият автономен прототип ще дебютира през 2020 г. Докато старта на услугата ще е през 2021 г.