Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г., е една от най-важните дати в новата българска история, събитие белязало развитието на българската държава.

Честванията на знаменателния акт на националното обединение ще стартираха още на 5 септември /вторник/ с концерт на представителния Бургаски духов оркестър от 18.30 часа на Мостика.

Отдаването на почит към паметта на героите, дали живота си в борбата за Съединението, ще започне на 6-ти септември /сряда/ от 10.30 часа на площад "Атанас Сиреков" /пред сградата на Общината/ с ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас.

В 11.00 часа на Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк пред Военния клуб /ул. "Христо Ботев" №48/ ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат положени венци, и цветя на признателност към падналите в Сръбско-българската война от 1885 г.

След тържествените ритуали, празникът ще продължи от 11.30 часа на площад "Атанас Сиреков" с празничен концерт на ФА "Атанас Манчев".

От 12.00 часа на открита сцена "Охлюва" пенсионерските клубове в Бургас също ще поздравят своите съграждани за празника.

ПРОГРАМА

132 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ С ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ

6 септември (сряда)

10:30 часа

Площад "Атанас Сиреков", пред сградата на Община Бургас

Ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас


11:00 часа

Военен клуб - Бургас, ул. "Христо Ботев" 48

Заупокойна молитва за загиналите в Сръбско-Българската война 1885г.

Ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк

11:30 часа

Площад "Атанас Сиреков"

Празничен фолклорен концерт

С участието на ФА "Атанас Манчев"

12:00 часа

Открита сцена "Охлюва"

Празничен концерт

С участието на пенсионерски клубове от град Бургас