Словашката компания за летящи автомобили AeroMobil е готова за излитане, след като обяви, че ще започне производството на легални за движение на пътя въздухоплавателни средства, до една седмица. Новата летяща кола, която ще дебютира на изложението Top Marques в Монако на 20 април и ще бъде на достъпна за предварителна поръчка.

Тази новина е вълнуваща за някой, но не и за тези които искат летящ автомобил с вертикално излитане и кацане (VTOL), с който да ходят на работа, AeroMobil не е предлага това.

Това е автомобил, който потребителя може да управлява по пътя от дома си до самолетната писта, от където да прелети до друга писта и да кара до крайната дестинация, като отговора на законовите изисквания наредби за движение на пътни и въздухоплавателни средства, пише "Монитор".

На пътя, ще изглежда като футуристичен двуместен спортен автомобил с големи крила прибрани назад към опашката и предни колела извън линията на купето за по-широко междуосие, които се прибират за по-добра аеродинамика във въздуха.

Интериорът на AeroMobil 3.0 ще бъде изпълнен с летателни уреди, приличайки по-скоро на самолетна пилотска кабина, от колкото на автомобил.

AeroMobil се превръща в самолет с натискането на един бутон, като крилата се разгъват и мощността се пренасочва от предните колела към задната тласкаща перка.

Спортен автомобил или самолет, това е един от малкото легални за движение на пътя самолети, който може да се купи и е доста добро решение.

Освен шофьорска книжка е необходим и лиценз за пилот, за да се лети с AeroMobil.