В момента, все повече хора започват да се интересуват от инвестиции с цел осигуряване на приходи в бъдещето. Инвестирането в криптовалути е доста предпочитано както от млади, така и от по-възрастни потребители. Въпреки голямото разнообразие от опции, има една криптовалута, която остава най-популярната на пазара, а именно Bitcoin. На пръв поглед, инвестицията в крипто изглежда доста лесна задача, с която всеки би могъл да се справи. Въпреки че самият процес е наистина елементарен, има няколко важни неща, които всеки един бъдещ инвеститор трябва да научи предварително.

Основни правила свързани с крипто инвестициите

Има няколко сигурни платформи за търгуване с криптовалути като Binance, например, където хората могат бързо и лесно да купуват и продават различни дигитални валути. Списъкът с опции е безкраен, а възможностите са неограничени. Преди да започнете да търгувате с която и да било криптовалута обаче е от изключително голяма важност да се запознаете с няколко съществени правила, свързани с крипто инвестициите.

Премисляйте всеки ход

Както споменахме, разнообразието от криптовалути е огромно. Според някои от последните проучвания, има над 10,000 циркулиращи дигитални валути. С други думи, всеки един потребител има право да избира измежду хиляди варианти. Истината обаче е, че само част от тези валути си заслужават.


Както някои от вас може би знаят, всеки има правото да създаде криптовалута, която после да пусне за продажба на пазара. Въпреки че подобна липса на ограничения звучи доста добре за потенциални крипто експерти, доста често, тези свобода води до пускането на съмнителни валути на пазара. Има не един случай, в който инвеститори са губили всичките си средства, именно заради несигурносттана валутата.


Казано по друг начин, всеки потребител трябва да направи детайлно проучване на валутата, в която е решил да инвестира. Опции като Bitcoin, Ethereum и Litecoin са световноизвестни, което значи, че тяхната сигурност вече е доказана. Когато на пазара се появи нова валута обаче тя винаги трябва да бъде щателно разгледана.

Печалбата никога не е гарантирана

Въпреки че има множество случаи на хора забогатели именно чрез търговия с крипто, всеки един бъдещ търговец трябва да запомни, че печалбата никога не е гарантирана на 100%. Цената на всяка една валута се променя с изключително бързи темпове. Само за няколко часа, тя може да скочи с хиляди левове. По същия начин обаче, тя може да изгуби повече от 50% от своята стойност за нула време.

Разпределете бюджета си внимателно

Доста нови търговци се впускат с главата напред в приключението наречено “инвестиция”. Потенциалът за огромни печалби и придобиването на хиляди в рамките на няколко дни определено е изкушаващ. Ако обаче един търговец инвестира суми, които не съвпадат с бюджета му, то той рискува да се раздели със суми, които реално не може да си позволи да изгуби.


За да избегнете подобни неприятни сценарии, е препоръчително да помислите внимателно за сумата, която сте готови да жертвате. Някои хора избират да инвестират малка сума всеки ден или седмица. Други пък отделят част от месечната си заплата и я добавят към тяхната краткосрочна или дългосрочна крипто инвестиция. Преценете кой вариант би работил най-добре за вас и вашите възможности.

Изберете правилната платформа за търговия с крипто

С популярността на криптовалутите, известност придобиват и платформите, в които човек може да търгува с тях. В момента има няколко надеждни такива, но, разбира се, всяка една от тях си има своите особености, предимства и недостатъци. Следователно, всеки един търговец трябва да избере тази платформа, която най-добре пасва на неговите лични интереси и изисквания.


Препоръчително е да разгледате списъка с налични за търгуване криптовалути, стойността на всяка една от тях, както и такси за продажба и обръщане на валути. Най-важната информация за всяка една компания е предоставена в страница с правила и условия. Важно е също така да разгледате и мненията на активни или предишни потребители, които открито споделят своя опит с въпросната трейдинг платформа.