От началото на годината германците, посещаващи Българското Черноморие, са предпочитали да пътуват със самолет до Варна, а руснаците - до Бургас. Toва става ясно от предоставената информация за „Монитор” от концесионера на двете летища.

Силният летен сезон и новите линии на нискотарифните компании доведоха до рекорден ръст на пътниците на летищата в морските ни градове. До края на месец септември на летищата Бургас и Варна са обслужени съответни 2,9 млн. и 1,7 млн. пътници, което е увеличение спрямо първите девет месеца на предходната година съответно с 3% и 12%. За сравнение за цялата 2016 г. на двата аеропорта са били обслужени същият брой пътници - 4.6 млн.

От компанията очакват до края на годината ръстът за летище Бургас да се запази, а този на летище Варна да се увеличи до 15%, следствие на увеличения брой целогодишни полети.

Най-голям ръст се отчита от Чехия.

На летище Бургас увеличението е 20 на сто до над 260 хил. души, докато на аерогарата във Варна ръстът е 70% до близо 48 хил. пътници.
Над 180 хил. пътници, което е ръст със 77%, са летели по вътрешната линия между София и Варна през първите 9 месеца на годината. Краткият полет и ниската цена за пътуване тепърва ще увеличава трафика по маршрута, прогнозират експерти. Само преди дни столичното летище посрещна рекордният си 5-милионен пътник именно от морската ни столица.

Туристите от Русия, пристигнали в Бургас и Варна със самолет най-вече през летния сезон, намалят съответно с 12% и 10% до 644 хил. и 203 хил. Но данните на концесионера показват, че през това лято България е била посетена от повече туристи от Великобритания и Полша.

За първите 9 месеца аерогарата в Бургас е посрещнала 435 хил. британци или 11% повече, докато тези във Варна са достигнали почти 109 хил. Подобна е и ситуацията на посрещнати пътници от Полша, откъдето са 480 хил. или една десета от всички пътници.

Трафикът от скандинавските държави също е бил силен за летището в Бургас от началото на 2017 г. Там са обслужени 60 хил. пътници от Дания (ръст от 18%) и 73 хил. от Норвегия (8 на сто повече). /monitor.bg