Цената на винетката у нас е много ниска, обяви директорът на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) Лазар Лазаров. "В други държави цените са много по-високи", допълни той пред БНТ. Лазаров посочи, че преминаването на една кола от граничнопропускателния пункт "Капитан Андреево" до "Дунав мост 2" струва 10 евро.
Шефът на АПИ се спря и върху електронната винетка.

"Спряна е обществената поръчка за електронни винетки, защото процедурата се обжалва от неизвестна за нас фирма - Мархинженеринг, която чрез профила, който виждаме в системата за данни, не се занимава и не й е основна дейност изпълнението на електронни системи за управление на пътен трафик", каза той.

"Подозираме, че това е жалба, която е пусната с цел да облекчи някого при подготвянето на документи или пък да отложи във времето изпълнението на тази система", допълни директорът на АПИ.

Според Лазаров с въвеждането на електронната винетка, тя ще има предимството да важи от датата на закупуване до датата на изтичане на съответния срок. Тя ще бъде купувана по няколко начина - в интернет, в пункт, както и по банков път.


По думите му контролът ще бъде извършван по няколко начина - със стационарните камери и с мобилни екипи, които ще се занимават само със снимане на пътния трафик.