С 18,2% по-евтин ще е промишленият ток за днес, изтъргуван вчера в сегмента ден напред, сочат данните на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Цената за четвъртък от 251,12 лв. (128,40 евро) е първата от началото на декември за работен под 300 лв. за мегаватчас. По-ниски от това ниво са били цените само почивните дни 27 декември (293,60 лв./МВтч) и на 25 декември (254,35 лв./МВтч).

За днес най-евтин ток в сегмента от 70,58 евро/МВтч е бил изтъргуван в Белгия, като там е регистрирано поевтиняване на дневна база от 54,6%. На второ място е общият пазар на Германия и Люксембург със 73,26 евро/МВтч. Най-високата цена от по 200,68 евро/МВтч е регистрирана в Португалия и Испания, като тези две страни са единствените, където на вчерашната търговия на пазара „ден напред“ е отчетено поскъпване от почти 11%, сочат данните на energylive. На Балканите с най-ниска цена от 118,43 евро/МВтч са Словения и Хърватска, а с най-висока - Гърция със 162,16 евро/МВтч.

Вчера председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев прогнозира в ефира на Nova news, че се задава цена на тока от около 600 лева. "Изнасяме над една четвърт от електроенергията, произвеждана у нас. В БЕХ се складират пари, изсмукани от труда на хората", каза той. "Това не е само български проблем", добави Велев. Според него не би трябвало да има праг на финансовата помощ. "Това всъщност не е помощ за бизнеса, а връщане на надвзетото", каза той и допълни, че има риск от закриване на работни места и дори на предприятия и висока инфлация.

Според икономиста Кузман Илиев мерките с компенсациите на затруднения бизнес са краткосрочни, а те могат да бъдат и вредни, ако не се мисли дългосрочно. "Не може да противопоставяме бизнеса на производителите на електроенергия", категоричен бе той.