Ако сърфирате из мрежата, търсейки идеи за допълнителен доход, който може да реализирате онлайн, то е много голяма вероятността да попаднете на препоръки, които да Ви насърчат да започнете да се занимавате с афилиейт маркетинг.

При афилиейт маркетинга едно лице/организация наричани афилиат промотира дадена стока/услуга от сайт чрез специален линк, банер или промо код. Когато някой закупи стоката/услугата в определен период, кликайки върху линка или банера (или използвайки промо кода), то на афилиатът бива изплащана комисионна.

Афилиейт маркетингът е изключително популярен, защото ролята на афилиата е да пренасочва само трафик от потребители, които да са заинтересовани от стоката/услугата. Той/тя си „спестява” всички тези проблеми, които са характерни за електронната търговия – като обслужването на клиенти, обработването на плащанията, оперирането на наличности и т.н.

И тъй като имаме големи електронни магазини, които обслужват огромна по обеми аудитория (като тези на Амазон, Ибей, Таргет, Уолмарт, Ракутен и т.н.), то не е чудно, че понякога чрез афилиейт маркетинг е възможно да бъдат генерирани огромни по размер комисионни, като някои от тях даже биват начислявани през определен период от време (когато бива закупена услуга, която се плаща на месечна или годишна база, като хостинг-услуга да речем).

За съжаление обаче – някои от добрите страни на афилиейт маркетинга са малко по-различни в България.

И за това, в този материал реших да разгледам някои от трудностите при използването на афилиейт маркетинга в България.

Потребителите на Интернет са далеч по-малко в България

Според някои доклади потребителите на Интернет в България са около са 4.9 милиона. Дори и да „прибавим” към тях общностите от българи в чужбина, то трудно бихме прехвърлили 6 милиона души, които сърфират на български.

Ако все пак тези цифри не Ви струват малки, то не всеки от тези потребители сърфира с цел да се информира за дадена стока или услуга. Доста голяма част са в мрежата по някоя друга причина. Или са на възраст, в която не могат да ползват да правят сами покупка.

За това, докато в огромните електронни магазини като Амазон всеки ден биват закупувани стотици бройки готварски печки (да речем), то в България този обем може би се реализира на месечна база.

И ако с един сайт на английски, който стане лидер на тази тема това е достатъчно да бъде купена къща на Карибите, то на български Вие ще борите за евентуалната роля да продадете десетина уреди за година.

За това мнозина лица, които могат да реализират някакъв трафик на български разбират, че е по-добре сами да оперират, имайки електронен магазин, отколкото да си „дават” ценния трафик на друг.

Българите пазаруват по-рядко онлайн и използват форми на разплащане, които може да не носят комисионна

Колкото и да се развива електронната търговия в България, тя не може да достигне тази, която е в САЩ, Западна Европа, Обединеното кралство, Австралия и Нова Зеландия.

Там, гиганти като Амазон имат стотици и стотици милиони абонати (само Амазон в САЩ имат само над триста милиона абонати). Тези абонати често могат да поръчат само чрез един клик, имайки абсолютно доверие в платформите.

Докато в България като афилиат Вие може да насочвате трафик към електронен магазин, в който абонатите трябва да се регистрират, тъй като ще им е за пръв път да пазаруват от там.

Освен това – електронния магазин може да има форми на поръчка и/или разплащане, които може да не Ви донесат комисионна.

„Как така?” – ще попитате Вие. „Нали имаме ще ползваме специална връзка/линк?”.
Ще Ви дадем най-простия пример: насочвате потребител, който е по-възрастен. Той попада на сайта, но не „може да се оправи” и решава да поръча по телефона. Или пък решава да отиде „на място” и да купи стоката със стоков кредит.

От всички хиляди насочени потребители само десетки (в най-добрия случай) може да направят покупка.

Пазарът и обемите са в България са по-малки, но и дадени пазарни ниши са по-трудни за афилиейт маркетинг

Докато четете за сайтове, които са посветени на афилиейт маркетинга, то ще попаднете на съвета да създавате съдържание, което Ви е донякъде близко и интересно. Да кажем, че обичате животните и решите да стартирате блог за екзотични домашни любимци.

На български може да няма чак толкова много потребители, които да се интересуват от различните видове екзотични животни и начините за грижа за тях.

И ако на английски сайт, който е посветен на екзотични домашни любимци може да получи над тридесет хиляди посетители на месец и да печели четири цифрена сума от комисионни от Амазон, то сайт на български, ако въобще даже доближи до половината трафик, то е по-добре той да има секция, в която да се продава нещо.

Това може да се каже са много ниши.

На български има далеч по-малко обучителни материали, които говорят за афилиейт маркетинга

Афилиейт маркетингът е „гореща тема” и при търсене на български. Но за разлика от английския, в който има стотици и стотици сайтове, които са посветени на афилиейт, то на български е по-трудно да намерите обучителни материали, дискусионни форуми, блогове, които отразяват личния опит и т.н.

И е трудно даден човек да научи за различните „тънкости”.

За това аз стартирах моя блог „Пасивен доход”, в който освен другите методи за печелене на пари, то реших да пиша и за афилиейт маркетинг.

Темата е доста интересна и определено се нуждае от повече разясняване за тези, които желаят да научат повече.

Финални мисли

Определено печеленето чрез афилиейт маркетинг е по-трудно на български, отколкото на големите световни езици.

Това не означава, че този тип посредничество в мрежата няма място на нашите ширини. И тук опитния маркетолог може да печели доста сериозни суми. Стига да проучи и да бъде постоянен в своята стратегия, да изгради множество форми на генериране на трафик.