100 000 души могат да останат без работа, ако спре мярката 60/40 срещу последиците от пандемията. За това предупреди председателят на КНСБ Пламен Димитров. Според него 1/3 от запазените 300 000 работни места по мярката могат да бъдат загубени, ако не се намерят средства в бюджета за юни и юли, съобщава Монитор.

Димитров обясни, че са необходими 150-160 млн. лв., за да могат засегнати от пандемията бизнеси да получават средства и през август. Димитров припомни, че повече от два месеца с работодателите алармират, че бюджетът не предвижда до края на годината средства за подкрепа, както за бизнеса и мярката 60/40 във всички нейни варианти, така и за хората – за 50-те лв. на пенсионерите и 1000-та лв. за медиците на първа линия, които са гарантирани до края на юни.

„Служеният кабинет като дойде също каза, че няма пари в бюджета за тези мерки. На пенсионерите те намериха за един месец 105 млн. лв., но за мярката 60/40, която пази около 300 000 работни места през всички тези месеци, в момента има три пречки.

Ако по някаква причина отпадне мярката, следващите няколко месеца стотина хиляди запазени работни места могат да се изгубят. Това е сериозен удар“, обясни председателят на КНСБ. Първата пречка е, че свършва таванът.
„В началото на кризата през април 2020-а правителството получи позволение от ЕК да похарчи безвъзмездно 1,5 млрд. лв., за да подкрепи компаниите да пазят заетостта и доходите на хората, след което взехме заем по инструмента SURE и финансираха мярката като реални пари. До май вече сме изхарчили близо 1млрд. 410 млн. лв. и остават около 90 млн. до тавана“, разясни Димитров. По думите му служебният кабинет е обяснил, че таванът трудно може да бъде вдигнат, но според него това не е така.

С вдигането на тавана със 100-200 млн. лв. ще има условия да се намерят парите. Димитров обясни, че след проведени срещи с финансовия министър е станало ясно, че изпълнението на бюджета вървяло добре и затова има фискална възможност да се осигури част от размера на финансирането по мярката. Затова обаче се обсъжда стесняване на мярката на 70-80 млн. лв. на месец вместо сегашните 120 млн. лв.

„Затова казваме мярката да се ограничи на 70-80 млн. за юни и юли, които да бъдат намерени чрез преструктуриране на бюджета. Финансовият министър каза, че 150-160 млн. лв. могат да се намерят“, допълни председателят на КНСБ. Той уточни, че мярката 60/40 приключи май, но през юни се изплаща майската „сметка“ и затова все още компаниите и хората не са усетили проблем, но средата на юли ще има реален проблем, ако дотогава няма решение.
Към момента по думите на Димитров единственото решение засега е вместо да се вдигнат праговете и вместо 20% праг намаление на приходите от продажби да станат два прага. В общия случай компаниите от всички сектори трябва да покажат 30% загуби. За тях ще се намали и подкрепата от държавата и вместо 60/40 да бъде 50 от държавата и 50 от фирмата от приходите си.

„За пострадалите сектори туризъм, ресторантьорство, пътнически и въздушен транспорт, градски транспорт и още няколко, които още не могат да се възстановят и приходите им от продажби са със спадове над 50% спрямо 2019-а, за тях мярката да остане в същия вид 60/40, но затова се вдига прагът и фирмите трябва да докажат, че през май 2021 имат поне 40% спад на приходите от нетни продажби спрямо май 2019-а. За тях това ще значи запазване на сегашната подкрепа“, уточни председателят на КНСБ. Той допълни, че за медиците също ще бъдат намерени пари за юли.