България е сред страните, които ще могат да се възползват от фонда за възстановяване след пандемията от COVID-19, независимо от ниския брой на заразените. Това заяви в интервю за БНР председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер.

Той коментира критериите, по които ще се определя кои са най-засегнатите държави.

"Разбира се, първата идея е за хората, които са заразени. И това трябва да се взема предвид, тъй като в Северна Италия има региони, които бяха много сериозно поразени и тук трябва особен приоритет. Но последствията са далеч по-широки в икономически аспект. България, например, много добре управлява кризата и цифрите показват, че там заразените са най-малко в сравнение с другите държави. Това обаче не означава, че тя няма да има достъп до тези средства. Тя също е засегната икономически от тази криза и затова трябва да се възползва от този нов фонд." - поясни Вебер.

Той съобщи също, че е постигнато съгласие с Европейската комисия за фонда за възстановяване от пандемията с коронавируса.

Вебер и колегата му Зигфрид Мурешан изпратиха писмо до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, в което заплашиха групата да наложи вето върху 7-годишния бюджет на общността, ако парламентът не бъде изцяло ангажиран в изготвянето на плана за възстановяване

"Във връзка с отношенията между парламента и Комисията, основното искане на Европейската народна партия беше да се спазва демократичната процедура. Говорим за много пари - милиарди евро. Като се имат предвид тези средства, хората в цяла Европа очакват от парламента да взема решенията за тяхното изразходване. Този основен принцип е ключов за нас и ние получихме гаранции от Урсула фон дер Лайен, че тя ще предложи такава архитектура на новия фонд. Затова съм много оптимистично настроен, че той ще се осъществи", заяви Вебер.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен трябва да представи предложението на институцията за плана на предстоящото пленарно заседание на Европарламента в сряда.

Вебер казва още, че групата му ще подкрепи плана за възстановяване на Франция и Германия.