Етническата битова престъпност трябва да бъде изкоренена, извършителите на такъв вид престъпления трябва да усетят цялата строгост на закона, за да няма рецидив. Именно поради това наше убеждение категорично подкрепяме действията на прокуратурата и МВР за преодоляване на този дълбок проблем в държавата, срещу който ние се борим от десетилетия. Това се казва в позиция на ВМРО по повод поредния случай на агресия и побой на ромска банда над баща във Видин.

Пострадалият Владимир Скорчев е бил с малкото си дете на ръце. Поводът – преди дни направил забележка на един от ромите за бързо шофиране. Скорчев е бит с бухалки, пострадала е и съпругата му. Малко преди този престъпен акт 90-годишен мъж беше пребит и ограбен отново от цигани в плевенско село.

Според ВМРО побоят във Видин е поредното нагло изстъпление, което създава у обществото чувство на незащитеност и несигурност.

Ромите се държат така, сякаш са над закона, защото различни неправителствени организации през последните десетилетия им дадоха силата да вярват, че са над всички правила в България, смятат полиците от формацията.

„Те стоят зад провалилата се интеграция, но в същото време никой не им потърси сметка къде отидоха грантовете, които получиха, за да приобщят циганите към българското общество. Защо повече от 30 години след гръмките приказки за „Декади на ромското включване“, по които усвоиха милиони, днес циганите са по-далеч от всякога от нормалните нрави, морал и порядки на държавата? Защото те днес буквално колят и бесят с чувство за безнаказаност, малтретират, нападат, изнасилват, мародерстват“, се посочва в позицията.

„Нека вземем за пример, ако щете, и мерките, които Националният оперативен щаб предприе по затваряне на огнищата от COVID-19 в квартали с преобладаващо циганско население, и да сравним поведението на хората в тези места и в Банско, да речем. В гетата в София и Ямбол избухнаха бунтове, бяха нападани полицаи и разни правозащитници веднага заговориха за етнизиране на епидемията, че и за манипулиране на резултатите от тестовете“, пише още в позицията на ВМРО.

От организацията настояват прокуратурата да започне проверка на всички НПО-та, свръзани с ромите.