Около 96 000 са регистрираните безработни от началото на кризата с коронавируса. Това обяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в сутрешния блок на БНТ.

24 000 души са започнали работа от началото на кризата. Основните сектори, които са назначили работници, са в сферата на услугите, търговията, селското стопанство, социалните услуги и патронажа.

165 000 са хората, които са успели да си запазят работата. До момента 150 фирми са получили кредити, включително и социални предприятия.

Мярката "60/40" е насочена към фирмите и бизнеса, които не могат да работят или които имат намалени обороти. До момента над 10 000 са подадените заявления. Около 12 млн. лв. са разплатените средства. Смисълът на мярката е да бъдат подкрепени работниците с краткосрочна мярка до 3 месеца, уточни зам.-министърът.

Зорница Русинова очаква от 1 юли щетите от безработицата да намалеят заради началото на туристическия сезон.

Русинова обясни, че от началото на кризата с коронавируса в домовете за възрастни хора е ограничено свиждането и посещаването, но кризата предполага да не се намалява стандартът и да не се намалява бройката на всяка една услуга.

Една от първите мерки, насочена към местните власти, е обслужването с патронажна грижа възрастни хора или самотноживеещи. За тази цел са осигурени 45 млн. лв. от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", каза тя.