Цените на парно и ток за година напред да могат да се определят не от 1 юли, а два месеца по-късно - от 1 септември. Такова предложение внесе в петък председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов към промените в закона за здравето, които минаха на първо четене през пленарната зала.

Чрез преходните и заключителни разпоредби на проекта се дава възможност на КЕВР сама да реши дали да се произнесе за цените от 1 юли или от 1 септември.

Един от мотивите е да се даде възможност за публични дискусии по цените, които онлайн е трудно да се състоят. Другият е да се даде възможност на регулатора да калкулира в цените на парно и ток променящите се цени на газа за по-дълъг период.

В момента КЕВР работи по цените на ток и парно на досега законово установената дата – 1 юли. Затова тя спешно направи и промени в наредбите за определяне на цените на топлинната енергия и на тока, който произвеждат топлофикациите, в които акцентът е те да се определят един път в годината, а при над 155 промяна в цената на газа да се коригират най-често на 6 месеца.

Според Николов в момента се води активен диалог с ЕК за либерализацията на пазара на ток на едро и на дребно, както и за механизмите за капацитет, които са спасителния пояс за въглищните централи. Така че ако бъдат одобрени от ЕК механизмите за капацитет и отпадне дългосрочен договор с някоя от двете американски централи, това би наложило законови промени, както и промени на пазара.