Наслушахме се на стъкмистика и изкривени статистически данни за тол системата. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на пресконференция - отговор на обвиненията на БСП, че тол системата е "безхаберие".

"Функциите на тол системата не се ограничават до това има ли някой винетка или не, или в маршрутни карти на превозни средства, тя е инструмент на държавата, не само за генериране на цифри, а основно средство на държавата в борбата срещу сивия сектор", категоричен бе Нанков.

Членът на УС на АПИ проф. Олег Асенов даде пример, че благодарение на контрола, въведен от тол системата, вчера е било заловено превозно средство, което вместо с 28 тона, се движило с 57 тона.

"Години наред се готвя за този проект и той е венецът на моята работа и в никакъв случай не съм съгласен с думата "безхаберие". 800 души са в Националното управление, 650 човека са на терен с превантивна функция", каза той.

А 105 млн. лв. били събраните до днешна дата пари, което е 1/3 от прогнозата за електронните винетки за годината.

Нанков увери, че реални резултати от тол системата ще има още през настоящата година.

"И именно това е една от предпоставките за сериозния отпор, на който сме свидетели. Нападки и хакерски атаки денонощно. 10 000 опита за секунда за регистрация на електронна винетка и верификация", каза зам.-министърът.

Нанков съобщи още, че четвъртък ще се уточни търговски механизъм, в който ще се опитат да бъдат удовлетворени претенциите на българските превозвачи по отношение на ценовите диапазони.

Николай Нанков даде подробно обяснение и за винетките.

"Пътищата за винетки са такива от въвеждането им на хартиените стикери. Просто сега контролът е завишен и има камери и полиция. Тоест, нищо ново под слънцето. Ще ме извинят колегите от БСП, контролът на тях винаги им е куцал, когато са били властимащи", категоричен бе Николай Нанков. Той каза, че общини са подали вече претенциите си и предстоят още в четвъртък да се сключат споразумения.

Той бе категоричен, че от 1 март системата стартира със завишено внимание по закупуване на транзитни карти по отношение на всички транзитно преминаващи. А максимално бързо в рамките на утрешния ден ще трябва да бъдат стиковани позициите между два доставчика на услуги и Националното управление.

"Поддържането на тол системата е основен въпрос, досега тестовете показват, че е успешна", каза още зам.-министърът, добавяйки, че след 6 месеца ще бъде предоставен пълен анализ.