Изложбата с работно заглавие „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“ в парижкия музей „Лувър“ е отменена, съобщиха от Министерството на културата.

До това решение се стигна след отказа на Светия Синод на Българската православна църква да даде разрешение за представяне на експонати от църковните музеи и след изразеното мнение на ръководството на Българската академия на науките, както и негативната обществена реакция относно периода и най-вече темата на изложбата. А тя беше "Ислямско изкуство в България".

Министърът на културата Боил Банов се срещна с посланика на Франция у нас Нейно Превъзходителство Флоранс Робин и я запозна с предисторията на преговорите с музея от 2012 г. до момента, с решенията на Българската Патриаршия и БАН, както и с обществените насторения през последните дни.

Посланичката обясни, че музеят „Лувър“ дава възможност на страната ни да покаже българското изкуство през различни периоди от своята история, както и възможност то да стигне до милионите посетители.

Министър Банов и посланик Робин се обединиха около мнението за това колко е важно да бъде запазено доброто сътрудничество с музея „Лувър“ и успешното партньорство между двете страни да продължи с реализицията на дългосрочните проекти в областта на културата и изкуството.