Колко служители на общинското предприятие „Чистота“ в Царево са били освободени в началото на тази година? Този въпрос постави на последната сесия на местния парламент общинският съветник от движение „Гергьовден“ Емил Пейчев. Той мотивира питането си с това, че броят на чистачките е драстично намален, но в същото време броят на техните шефове остава същият. Общинският съветник по-късно подчерта, че това се случва и на фона на повишената такса за битови отпадъци. Краткият отговор на кмета Георги Лапчев беше, че на нито един служител договорът не е бил прекратен „едностранно“ .

Това обаче не удовлетвори Пейчев, който е представител на опозицията на Общинския съвет, тъй като по негови данни, хората, които са освободени са 30.

„Те са освободени през януари по взаимно съгласие, но това е само формално, иначе са щели да бъдат уволнени. Предизвикаха ги да се разпишат. Това са най-вече са метачки, хора, които са на терен. В момента на терен са 18 души, а ръководителите им – т.нар. координатори, са 7 души. Няма как, при условие, че са били 48 души, да е имало 7 началници, а сега също да останат толкова. Трябва, съобразно бройката на хората, да бъдат освободени и ръководителите им. Но това са близки до кмета хора, които бяха по секциите по време на изборите. Те сега цял ден обикалят кафенетата, дори един от тях работи в заведение, мие чаши и сервира.“, коментира Пейчев.

По време на приемането на бюджета на Царево, другият общински съветник от опозицията – Станислав Добрев, постави въпрос, свързан с увеличението на такса смет. Той отбеляза, че за 2020г. в бюджета на общината има заложени приходи от такса смет в размер на 3,3 млн.лв. при 2,5 млн. лв. за 2019г. „Държавата е увеличила цената за депониране на битовите отпадъци за общината Царево с 280 000 лв., а кметът ще събере от гражданите и фирмите 800 000 лв. повече със същия мотив. Това е меко казано нечестно!”, каза Добрев.