Напоследък забелязвам странно поведение сред хората. Говори се непрекъснато и по всякакви теми "къде е държавата", а когато държавата излезе да изпълни своите функции, въведе правила, изведнъж става голям проблем.

Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на 14-а годишна среща на бизнеса и правителството.

"Нали искаме сивия сектор да излезе на светло? Е как да стане без ред и правила? Вие знаете ли колко милиони обороти се укриват? Ама после бизнесът иска да плащаме чартъри на закъсали туристи, по-високи пенсии", каза премиерът, попитан за регулациите, заложени в Наредба Н-18.

Министър-председателят изрази недоволството си, че хиляди българи си "плащат безропотно" в Турция и Гърция, но в България предпочитат това да става "под масата". Той е категоричен, че всичко е въпрос на избор – голям сив сектор или правила и съответно повече пари за пенсии и реформи.

"Искате да няма Наредба Н-18, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате "на черно" доматите и краставиците? Добре, ще оттегля наредбата, но утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Искаме в ресторантите да се дават бележки. Искаме търговците публично да говорят кое им пречи - че хващаме оборотите по този начин и вече не сме с малкия и среден бизнес? Гърците си плащат за магистралите, а ние не можем да въведем тол системата, защото си казваме – без пари ни е хубаво. В Сърбия можем да си платим, в Гърция, в Македония, но тук не може – държавата ни е длъжна", каза премиерът и попита колко иновативен е този бизнес, че оборотите му достигат до Макао и се връщат пак в България?

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов обяви, ще проведе среща с хотелиери и ресторантьори по казусите с прилагането на наредбата за касовите апарати.

Относно влизането на България в Банковия съюз и ERM II, Борисов успокои, че няма да има повишаване на цените.

"Ще влизаме там с този курс, който е днес", подчерта премиерът. Той е категоричен, че валутният борд също няма да падне, докато страната ни не приеме еврото за своя валута.

Министър-председателят добави, че се полагат всички усилия в края на април България да влезе в "чакалнята" на Еврозоната и Банковия съюз и това ще даде гаранции, че повече няма да фалират банки в страната ни. Той допълни, че това означава, че повече България няма да бъде поставена под риск.

"Това означава, че ще участваме във вземането на решения", заяви още Борисов.

Относно новия държавен ВиК холдинг, той посочи, че това е просто оперативно решение.

"Европа ни каза, че ще получим повече пари за ВиК сектора само ако окрупнеем. Тръбите са на 70 години. Откъде да почнем – специалистите казват, че трябват 12 млрд. Какво е отношението към водата в България? Кой пести вода, по селата чешмите текат, за да не замръзват", коментира Борисов.