Идната сряда ще бъде гласуван вотът на недоверие към правителството, поискан от БСП с мотива за "провал на управлението в сектора "Околна среда и води". Но според лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, вотът ще бъде неуспешен.
По думите му, критиките от различни посоки към управлението на страната не означават мнозинство в подкрепа на вота.

"Ако погледнем математическия сбор на тези политически сили, които се обявяват за критични и опозиционни в своето поведение, би трябвало да мине. Но реалността в българския парламент и в нашия политически живот е доста по-различна“, каза Станишев пред БНР.

Той критикува остро ръководството на БСП, което според него е пропуснало шансовете да спечели европейските и местните избори миналата година.

Станишев коментира и водната криза:

"Мисля, че това е общественото мнение в преобладаваща си част. Мисля, че близо две трети от българите смятат, че проблемът не е в природата, в малкото валежи през миналата година. Защото не е имало специфична голяма суша, за която всички да са наясно. Проблемът е управленски. И затова вота на недоверие от страна на опозицията е естествено политическо поведение. Бих казал дори, че ако опозицията не беше поискала вот, нямаше да бъде на мястото си, да изпълнява тази обществена функция, с която е натоварена", каза лидерът на ПЕС.

Но дали според него БСП е предложил алтернативен план?

"Това е въпрос, над който ние в БСП трябва да се замислим много сериозно. Очевидно е, че хората ги вълнува, и съвсем естествено, най-вече от това да се реши проблемът. Но един парламентарен вот е и възможност да се поставят по-принципно въпросите", заяви Станишев.