С оборотен телефон дилъри на гласове контролират балотажа в Карнобат. Това е най-актуалната схема в бизнеса с купуване на гласове в региона. Механизмът е следния: Дилърът дава мобилен телефон на гласоподавателя още преди влизането му в тъмната стаичка. Там изибарателят снима номера на кандидата, който е отбелязал, а след това напуска изборната секция, предава телефона на дилъра, който след проверка изтрива снимката и дава апарата на следващия гласоподавател.

Този способ разкриха пред репортер на BurgasInfo запознати с тънкостите на изборния процес.

Сигнали за „заснет вот“ има в секционните избирателни комисии в ромските махали в Карнобат. Според информации на различните щабове на кандидат-кметовете мизата за глас в региона е скочила до рекордните 150 лева.

Три сигнала за нарушения по време на изборите са регистрирани в Общинската избирателна комисия до момента. Към 17.00 часа избирателната активност в Карнобат е била 37.83 процента, малко по-ниска в сравнение с вота на първия тур. Своя глас за кмет до момента са дали 8 053 души.

В ромската махала до ОУ „Петко Рачев Славейков“ – отцепки покриват широк периметър около изборната секция. Разговорите се водят по ъглите, на цигански език. Избирателите там масово не знаят имената на двамата кандидати за кметове, но пък безпогрешно цитират номера, който трябва да отбележат в бюлетината.

На пръв поглед там ситуацията в изборните секции е спокойна. Членовете на комисиите дори твърдят, че гласоподавателите оставяли мобилните си телефони преди да влязат в тъмната стаичка. Но пък по време на 30-минутния си престой там, репортерът ни не се натъкна на нищо подобно.

„Казаха ни за този номер да гласуваме. Не помня обаче кое име ми казаха, само номера запомних. Нищо не ни обещаха – ние не се занимаваме с такива работи. Но пък казаха, че ще ни сложат асфалт. Вижте пътя, от памти века е така. Децата падат, зимата е много трудно. 10 чифта не стигат за децата зимно време по тези пътища. Затова отиваме да гласуваме за този номер. От долната махала така ми казаха. Казаха и, че спирка ще ни направят, но за къде не знам“, сподели пред наш репортер жителка на ромската махала, която за своите петдесет години за пръв път дебютира като избирател.