Мултифункционално Пристанище, което ще промени Приморско като град, е голямото предизвикателство в програмата на кандидата за нов мандат за кмет на морската община д-р Димитър Германов. Той представи визията си за управление през следващите 4 години официално пред пълната зала на читалище „Самообразование“. След като отчете извършеното пре изминалите 8 години и постигнатата финансова стабилност на общината, Германов заяви, че това дава нови възможности за развитие и показа стратегията си. Сред гостите в залата бяха депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева и Димитър Бойчев, които ясно заявиха подкрепата си за Германов и подчертаха, че той е един от най-успешните кметове, а Приморско е неговата кауза.

Пристанището няма да е рибарско, а огромно съоръжение, което ще промени Приморско. То ще е мултифункционално - с част за яхти, за по-малки пасажерски кораби. Това ще стане след години работа. Имаме идеен проект, който ще мине през съгласуване с обществеността, анализи, през работен проект и тогава вече ще можем да търсим финансиране за тази дейност, което може да дойде от различни посоки. Когато една община стои стабилно, тогава правителството има нормално отношение към нея. Ще търсим средства и през европейски програми, ако има такива, може и смесено и външно финансиране. Приморско ще бъде коренно различно.“, каза Германов, чийто екип има натрупан опит в разработването и защитаването на проекти.

Той припомни пътя на промяната в Приморско през последните години. „Изпитвам вълнение, защото си спомням времето преди 8 години. През 2011-та година, после 2015- та - как говорехме и какво обещавахме. През 2011-та едно от обещанията беше да си върнем пристанището. През 2015-та година на предизборното събрание Димитър Николов, от когото ние се учим, връчи документа, с който Министерски съвет дари пристанището на Приморско. Приморско реално от 2016- та има пристанище. За мен, като кмет на община, най-важното сте вие – хората. Защото всичко започва от вас и свършва при вас, всичко това, което се прави – се прави за вас. Понякога има разминавания, една част от хората желаят едно, други – друго. Но това е правото и задължение на ръководещите – когато се вземат решения, ние търсим по-голямата социална група и по-големия социален ефект. През 2011-та започнахме с бюджет – минус 4 млн. лева, две години водихме финансова война, бяхме в невъзмоност да плащаме, но стабилизирахме нещата. Сега ние имаме основа, върху която да стъпим и на базата на тази основа – можем да работим.“, подчерта Германов.

Той посочи, че основните ангажименти, поети през през мандат 2015-2019, са изпълнени. „Най-важното е, че община Приморско е стабилна финтансово, има изключително сериозен кредитен рейтинг и когато обявяваме процедури, винаги има кандидати да работят. Защото ние сме коректни.“, каза кандидатът за нов мандат. Той посочи само част от реалната работа, свършена през изминалите години – ул. „Иглика“, ул. „Трети март“, отварянето на носа, развитието на тази територия, ул. „Сирена“. „Всичко това е свързано не просто с асфалтиране, а със сериозна работа под земята – дъждовна канализация, мръсна канализация, питейни води. Ние сме концентрирани, имаме добра финансова дисциплина и имаме възможността да работим.“, добави той.

Той заяви, че през 2011-та година, когато пое управлението на Приморско, е нямало нито един проект, през този период за били отваряни програми, но без да има възможност общината да катндидатства. Тогава за месеци е била свършена много работа по разработването на проекти. „Сега общината има готови над 30 проекта, които при всяко отваряне на програми, се кандидатства“, каза Германов.

Голямото постижение през изминалия мандат е проектът-агломерация Приморско-Китен. Пречиствателната станция е на стойност 22 млн. лева, което е колкото бюджета на общината.

Ние сме хора, които търсим предизвикателствата и постигаме тези неща. Ние сме просто хора, които уважават себе си и тези, които са ни гласували доверие. Ние уважаваме законите, спазваме ги. Поради тази причина успяваме.“, каза той.

Германов подчерта и грижата на ощината за хората в по-малките населени места, за децата, за спорта, за културните дейности.

Седмица преди изборите той не скри огорчението си от хода на кампанията в морската община и начина, по който я водят неговите опоненти.

„От 2007-ма година съм в политиката. Никога до този момент не е имало такава негативна кампания. Изклюително неприятна, низка. Радвам се, че успяхме да запазим спокойствие. В кампаниите се противопоставят хора, които имат идеи. Но да се говорят неща, които са неверни.....Някой може ли да ми каже кой издава вестника, който се пуска в Приморско? Кой е неговият собственик?! Г-н Х. Ако реша да съдя някого, няма кого. Ако Приморско днес е това – не знам какво да кажа. Ужасно е! Някой е объркал града в името отгоре. Четох една програма – обещават се 5 хил. лева за новородено дете, намаляне на данъците с 30%, още с 30% - туристическия данък. Когато се направи една аритметика се вижда, че ако се стане всичко това, бюджетът на община Приморско ще бъд минус 1 млн. 600 хил. лева. За две години общината ще фалира. Това са методи за опит на влияние върху общественото мнение.

Община Приморско от 2011-та досега не е променяла данъците. Ние сме на същите ставки, с иизключение на моторните превозни средства, където е държавна политика. Община Приморско е социална община. Бъдет внимателно към информацията. Политиката е от хората, на хората и за хората. Политиката иска обединеност. Това правим ние. Това, което сме направили и правим, е правилното. Ние сме тук, защото можем да концентрираме ресурс, който се разпределя за хората.“, каза Германов.

Депутатът Димитър Бойчев, който е и областен лидер на ГЕРБ, подчерта, че екипът на Германов работи на пълни обороти.

Приморско за два мандата коренно се промени, стана великолепен град за живеене, за правене на бизнес. Димитър Герамнов със своя екип има енерегията, визията за трети мандат. Проектите не са само обещания, а могат да се реализират. Ние се гордеем, че рабоим с този екип, защото няма ли екипна работа нищо не може да се случи. Димитър Германов е много стойностен човек, той се нареди до най-успешните кметове на ГЕРБ, бих казал, че е на нивото на Диитър Николов вече. Това не е напразно. Ако не се влезе с летящ старт в следващия програмен период, ще се загуят 4 години. Не си позволявайте да загубите 4 години.“, каза Бойчев.

„Димитър Германов е стойностен кмет, който успя да преобрази Приморско, да превърне със своя екип една от най-младите общини в България в една от най-привлекателните. С него се познаваме отдавна и работим в синхрон през последните години. Той е достоен човек, който държи на думата си, който успява да организира така работата, че да се реализират много проекти, които доведоха до това Приморско да бъде оценен като перлата на Южното ни Черноморие и само през последната година да получи два реномирани приза за най-добра туристическа дестинация. Това е невероятен успиех за един човек, посветен да работи за каузата Приорско.“, каза депутатът Ивелина Василева.

Пред хората застанаха и кандидатите за общински съветници от листата на ГЕРБ, както и канидатите за кметове на населени места. Припомняме, че Димитър Германов отправи предизвикателство за достоен и открит финал на капанията, като покани опонентите си – Димитър Димитров, Захарина Неделчева и Стоян Василев на дебат, който да се състои пред местните жители в залата на читалище „Самообразование“, на 24-ти октомври, в 17,30 часа.