Президентът се безпокои от масиран мигрантски натиск

img

Трябва да признаем факта, че при внезапен масиран мигрантски натиск по нашата сухопътна граница, България няма капацитета да се справи сама.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след церемонията по поднасянето на венци и цветя по случай Деня на Българските военновъздушни сили.


Той изтъкна, че представителите на службите за сигурност го уверили, че няма пряка заплаха за сигурността на страната и те следят внимателно ситуацията.

Държавният глава призова, че трябва да бъдем много активни и да използваме всички възможни лостове и махенизми на ЕС. "България има нужда от оперативен план за колективни действия на ЕС в случай на рязко нарастване на мигрантския натиск по нашата граница, за да не останем сами и за да не прерасне този натиск в криза на сигурността и хуманитарна катастрофа", заяви държавният глава.


По думите на Радев трябва да бъде ясно коя държава с какво, къде и кога участва. Затова и когато за последен път Радев представлявал България в Съвета на ЕС, той внесъл писмени искания за разработване на такъв оперативен план към Жан Клод Юнкер и Доналд Туск.

Той получил уверението на правителството, че въпроса за оперативния план трябва да бъде поставен на вниманието на Съвета на ЕС.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?