България подобрява параметрите на офертата си към автомобилния концерн "Фолксваген". Това съобщи за БНР почетният председател на автомобилният клъстер Росен Плевнелиев.

Предложението е за увеличаване на субсидиите от 135 млн. на 260 млн. евро. Новината идва дни след сигналите, че Надзорният съвет на компанията преосмисля инвестицията си в Турция.

“Можем да разширим сътрудничеството във "Фолксваген" например в различни сфери. България тепърва ще изгражда електрическа инфраструктура за електрически автомобили. Също така имаме идеи как с допълнителни инфраструктурни и образователни мерки да подкрепим концерна", коментира той.
Росен Плевнелиев изрази надежда Надзорният съвет на компанията да отложи окончателното си решение за ноември, за да преразгледа намеренията си за мястото на инвестицията.

Директорът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев обаче отказа да потвърди твърдението на Плевнелиев за новата оферта.

"Страната ни в момента се придържа към подадената инвестиционна оферта към "Фолксваген", но запазва възможностите за нейната промяна, каза Янев пред БНР след среща с министъра на икономиката Емил Караниколов. Двамата са обсъдили темата в контекста на геополитическата обстановка в Близкия изток и отправените през германските медии сигнали за преосмислянето на намеренията за мястото на инвестицията на компанията.

Янев беше лаконичен във възможностите да коментира евентуални промени в параметрите по предложението към инвеститора, но категорично подчерта, че правителството се придържа строго към правилата на Европейския съюз.

"Това все пак не е публичен търг, не е явно наддаване. Смея да твърдя, че ние като екип от страна на правителството анализираме ситуацията, разглеждаме опциите и ако има възможност съгласно европейското законодателство, бихме могли да разгледаме и преразгледаме нашето финансово предложение", каза той.