Сирийският конфликт има решение само по мирен начин чрез преговори. Това заяви пред Нова телевизия евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов. Според него пред европейските политици няма друг вариант към момента.

По негови думи България, като гранична държава с Турция, не трябва да бъде основен "дразнител" на сегашната власт в страната. Йорданов е на мнение, че са нужни повече дипломация и запазване на политическо самообладание. Според него в противен случай ще се подпали световна война.

Йорданов подчерта, че не трябва да се забравя първоизточникът на конфликта в Сирия, а именно вътрешните отношения и фактът, че в Дамаск остава да стои политик диктатор.

Той заяви, че САЩ и Русия също са стресирани от ситуацията и обясни, че Европейският съюз разчита, че в действията на Турция все пак има и разум.

Темата коментира пред БНР и Иван Шаренков - правен консултант по миграционни въпроси към Международната организация по миграция в България.

Той съобщи, че към момента по външните граници на ЕС няма миграционен натиск. По негови думи чисто технически страната ни е значително по-подготвена за разлика от ситуацията преди 4-5 години.

Шаренков прогнозира, че при евентуална бежанска вълна България може да приеме около 3-4 000 бежанци.

Той обясни, че конфликтът се развива на границата на Сирия, докато във вътрешността на страната няма конфликт. По тази причина било трудно да се прогнозира дали миграционните потоци ще тръгнат към Европа или към вътрешността на Сирия.

Шаренков смята за нереалистично Турция да отвори границата, за да нахлуят в Европа милиони мигранти, както заплаши турският президент Реджеп Ердоган.