Ситуацията по границата е спокойна - има готовност да се реагира, но към момента няма необходимост, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в "Неделя 150" по БНР.

"Турската операция в Сирия отново създава напрежение в Близкия Изток. Това е безспорен факт", каза Каракачанов. "Към момента по границите ни, от които традиционно се появяват нелегални мигранти ситуацията е спокойна. Няма раздвижване. Въпреки всичко и "Гранична полиция" контролира ситуацията.

Както казах преди няколко дена, има готовност при необходимост да се включи и подразделение на армията за подпомагане на "Гранична полиция", както беше във времената, когато имаше засилен натиск върху нашата граница. В момента всичко е спокойно, ситуацията се наблюдава както на територията на Гърция, така и на територията на съседна Турция.
Той увери, че няма движение на маси към българската граница.

"Нарушенията през последните няколко дни са единични. В петък имаше заловен един нелегален мигрант. Горе-долу това е ситуацията в момента. Специални мерки не са необходими", посочи още министърът. Той подчерта, че има готовност да се реагира, но към момента няма необходимост.