Операцията в Сирия ще доведе до много по-голяма дестабилизация и до много по-голямо уронване на престижа на Турция. Както и отдалечаване от идеята на президента Реджеп Ердоган да се изживява като световен лидер. В момента е под сериозна въпросителна и това дали е и регионален лидер“, заяви бившият български консул в Одрин Георги Димов.

„Досега са ми известни само 5 държави, които са подкрепили Турция. Смятайте всички останали на какво мнение са”, каза експертът.

По думите на Димов много от сирийските имигранти в Турция няма да се завърнат по домовете си, а се устройват в съседната ни страна. Според него това означава, че Близкият изток идва на нашата граница.

„Променя се целият генетичен код. Досега бяхме съседи с Турция, сега ще бъдем с Близкия изток”, коментира той.

Димов е категоричен, че няма основание България да не се притеснява от заплахата на Ердоган, че ще пусне мигрантите към Европа, ако тя продължи да определя действията на страната му в Сирия като инвазия.

„По-голямата част от международната общност са категорично против тази операция и я определя точно като инвазия. Защото това не е нищо друго”, каза още бившия консул в Одрин.