- Г-н Георгиев, Вие сте сред новите лица в екипа на Димитър Николов и ГЕРБ. Какво ви провокира да се включите активно като част от гражданската квота?
- Аз съм роден в Бургас, детството и гимназиалните ми години са преминали в Бургас, изградил съм бизнеса си в Бургас и имам много добър поглед върху развитието на града през годините. Винаги съм подкрепял модела на управление на г-н Николов и съм го определял като изключително успешен. Считам, че проектите, реализирани последните 8-10 години, са от историческа величина за града ни. Със знанията и опита, които съм придобил в периода на образование и бизнеса, който съм развил, както и с конкретни идеи, смятам, че мога да бъда полезен за реализиране на бъдещи проекти, свързани с развитието на града, в който живеем. За мен е висока отговорност да бъда част от екипа на г-н Димитър Николов.
Завършил съм Немската езикова гимназия, после Колежа по туризъм, а след това и Универистет „Проф. Асен Златаров“, специалност „Туризъм“. Тъй като съм защитник на природата и еколог по душа, записах и завърших магистратура по „Екология“, също в Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“. През годините съм изградил пет работещи бизнес структури, като в момента дейностите, с които се занимавам са ресторантьоство и търговия с климатична техника. Това са две разнородни дейности. Съчетал съм ги и съм се отдал на работата, както правя с всичко, с което се захващам. Когато инвестираме сърце в една дейност, крайният резултат е отличен.

- Вие сте дългогодишен мениджър и отлично познавате бизнес климата в града, какви ваши идеи биха намерили реализация в Бургас?
- Имам идея за създаване на Център за международно сътрудничество и туризъм, където, чрез международни контакти можем да почерпим опит за добри практики, реализирани в други европейски общини. В този център ще можем и да споделяме проекти, както и да популяризираме наши туристически обекти. Той ще работи в пряко взаимодействие с Конгресния център.
Привличането на фирми и компании, преимуществено от IT-сектора и електронната индустрия, ще даде възможност на млади специалисти ще придадат младежки облик на града ни.

- През последните години градът целогодишно привлича все повече туристи, как може да се запази тази положителна тенденция? Необходими ли са нови атрактивни арт зони и събития в Бургас?

- Смятам, че Бургас има прекрасна даденост за практикуване на плажни спортове и активности на открито. Бургаският залив изключително благоприятства това. Развивайки тези спортове ще популяризираме града ни и прекрасния Приморски парк.
Бургас има добре изградена транспортна инфраструктура. До града има достъп по въздух, суша и вода. Ние трябва да привлечем авиопревозвачи, извършващи целогодишно полети до и от Бургас. По този начин ще улесним достъпа на туристи, особено извън активния летен сезон на туристи до Бургас. Имаше една тенденция Бургас да бъде активен основно през лятото. Разчитам и на това, че международните фактори ще благоприятстват възобновяването на круизния туризъм.
Също така трябва да се използва капацитетът на новоизградения Конгресен център за целогодишно провеждане на конференции, образователни форуми и обучителни семинари.
Мисля, че в Бургас е необходимо да бъдат създадени нови арт зони. Имам идея за изграждане на арт инсталации на открито, които могат да дадат поле за изява на студентите от филиалите на Националната художествена академия и учениците от художествената паралелка към СУ „Кирил и Методий”. С тази инициатива ние ще провокираме таланта им и ще дадем възможност да демонстрират пред широк кръг хора уменията си. Мисля, че това е сериозна мотивация за развитието на млади таланти и за утвърждаване на град Бургас като Арт Арена.
Планирано е изграждане на арт галерия „Богориди“. Тя ще бъде изградена на четири нива и ще се превърне в дом на бургаските художници. Галерията ще разполага със зали за изложби и провеждане на събития, експозиционни зали и ателиета за реставрация.
Бургас има богато културно наследство, което сме длъжни да продължим. В съчетание с туризма, чрез контакти с други европейски общини, да може да презентираме наши продукти и да улесним достъпа на туристите от Европа до Бурас, като предварително те да са запознати какво ще видят тук. Това ще е продукт на едно задълбочено международно сътрудничество.

- Качествено образование в Бургас е една от дългосрочните цели в програмата за управление на ГЕРБ и Димитър Николов. Как бизнесът и учебните заведения могат да си партнират още по-успешно?

- Бизнесът и учебните заведения могат да си партнират и чрез програмата „Професионално образование и бизнес“. Чрез нея ще се разкрият нови специалности, за които вече заявен интерес от страна на бизнеса. Ще се модернизира материалната база на професионалните училища. Като пример ще дам създаването на Авиационен център Бургас към Професионалната гимназия по механотехника – за обучение на пилоти от гражданската авиация.
Една добра стъпка е тази посока е създаването на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, която отговаря на търсенето на кадри на един динамичен и добре развиващ се сектор.

Предстои ни работа, работа и пак работа!