Турският президент Реджеп Ердоган заплаши да "отвори границите" към Европа за сирийските бежанци в Турция, предаде ДПА.

"Ей, Европейски съюз! Не може да окачествяваш нашата операция като инвазия", заяви Ердоган в Анкара.

Действията на Турция в Сирия ще предизвикат нова бежанска вълна!
"Тогава ние ще отворим границите и ще изпратим 3,6 милиона бежанци", каза Ердоган, като добави, че турската военна операция има за цел единствено "да елиминира тероризма".

Той заяви днес, че 109 "терористи са били убити" от началото на операцията на Анкара в Североизточна Сирия вчера, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"От началото на операция "Извор на мира" на изток от р. Ефрат нашите военни са елиминирали 109 терористи", посочи президентът, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

Ердоган заяви също така, че „Ислямска държава“ няма да присъства в Североизточна Сирия след турската операция. Той каза, че гарантира, че джихадисти от "Ислямска държава" няма да присъстват в Североизточна Сирия, след като Турция завърши офанзивата си срещу кюрдските милиции в региона, предаде Ройтерс.

В реч пред представители на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Ердоган заяви, че затворниците от "ИД", които трябва да бъдат държани под арест, ще останат зад решетките, а онези, които бъдат приети от собствените си страни, ще бъдат върнати в тях.