Сливенските медицински сестри остават в стачна готовност до края на октомври. Това обявиха здравни специалисти по време на протеста пред сградата на Многопрофилната болница „Д-р Иван Селимински“.

Те продължават да настояват държавата да увеличи заплатите им до две минимални за страната и искат промяна в Закона за съсловните организации. Към момента заплатите в болницата са между 800 до 850 лева, съобщава БНР.


Организаторът на протеста - медицинската сестра Надежда Маргинова обясни, че след като бъде регистриран Синдикатът на българските медицински специалисти, ще преминат към ефективни стачни действия.


"И ако продължават така да неглижират и както се разбра, да се подиграват с нашите надежди и очаквания, това е следващата стъпка", обяви Маргинова.

Медицинските сестри настояват и за промяна на категорията на положения труд. По думите им заради нощния труд, вредната среда и напрежението, в което работят, заслужават да бъде променена категорията на труд им.


Като следваща крачка за уреждане на социалните придобивки предстоят преговори с работодателя за увеличаване на нощния труд в областната болница от един лев на час на три лева.