Полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото и задържане в териториалните структури на МВР.. Тези две нови наказания при административни нарушения и при неспазване на обществени ред въведоха депутатите, с гласуването на първо четене на промените в закона за административните наказания, предава Монитор.

Безвъзмездният труд ще се прилага при системно и повторно извършено административно нарушение и ще да бъде от 40 до 200 часа годишно и да продължава не повече от две последователни години.

Мерките ще бъдат прилагани след решение на съда. Вносители са патриотите, които обясниха, че ако някой не се яви доброволно на тази мярка, то ще бъде задържан до 7 дни в териториалните структури на МВР, където ще бъдат принудени да го направят, отново след съдебна процедура и решение. Изпълнението да бъде през службите за пробация,

Патриотите се мотивират с факта, че макар в много закони да се предвиждат глоби за за административни нарушения, те на практика не се събират и дадоха за пример незаконната сеч.

От БСП се обявиха против закона, като обвиниха патриотите в политиканставане преди изборите. От ГЕРБ дадоха да се разбере,че подкрепят идеята, но много неща трябва да се избистрят, особено частта със задържането от МВР, тъй като много поделения на полицията по места няма арести. Шефката на правната комисия Анна Александрова пък заяви, че комисията не е разгледала закона, защото в МС от 6 месеца работи работна група, която разработва широка концепция за административните наказания и иска да гледа двата закона заедно.