Нормално е законът да разреши оповестяването на изборните резултати по време на целия изборен ден. Това коментира председателят на Централната избирателна комисия Стефка Стоева.

Пред Дарик радио тя каза, че всички виждат какво правят медиите, за да информират читателите си, но да не нарушават закона - изготвят се музикални класации, представят се менюта на ресторанти и други подобни.

По-добре да се оповестяват тези данни след като цялото общество знае данните още до обяд, нека да се даде възможност социологическите агенции да ги обявяват по-рано от края на изборния ден, обяви Стоева.

Обясни, че цял ден Централната избирателна комисия се занимава с това да контролира дали не се нарушава законът като той не обхваща платформи като тази на фейсбук, където именно обичайно се обявяват тези класации. Коментира, че това е забрана, която вече "не върши много работа", а освен това, според нея, хората биха гласували по-активно, ако разберат по обед, че техният кандидат изостава с подкрепата.

В отговор на въпрос Стоева заяви и че според нея е кратък срок само една седмица между два тура на изборите, защото до сряда се броят бюлетини, до петък трябва да бъдат подготвени тези за балотажа, а кандидатите нямат време за кампания. Тя даде пример с други страни, където балотажът е след поне две седмици или месец.

Трябва да има някаква нормалност и спокойствие, иначе грешките са неизбежни, посочи тя.

По казуса с бившия кмет на район "Младост" в София Десислава Иванчева, на която Общинската избирателна комисия отказа регистрация заради закъснение, а снощи ЦИК върна в изборната надпревара, Стоева обяви, че не е имало закъснение. Посочи, че е доказано по безспорен начин, че хората, отишли да регистрират Иванчева, са влезли в сградата "десетина минути" преди крайния час - 17 ч. и затова е отменено решението на комисията.