Похвално: Замърсяващите пластамасови чашки и еднократни изделия вече няма да се използват от администарцията в Бургас

img

След предложението на общинския съветник Калояна Живкова и Петко Георгиев, зам.-кметът по европейски политики Руска Бояджиева предложи местният парламент да гласува план ОбС и цялата общинска администрация да ограничат изолзването на пластмасови изделия за еднократна употреба.

„Това предложение е вследствие на нашата докладна. Радвам се, че тази година използването на пластмаса на остров Св. Анастасия бе ограничено и се надявам от следващата година островът да е изцяло освободен от пластмаса”, заяви Калояна Живкова.

Основен акцент в предложението е поставен върху вредата на пластмасата върху околната среда и мерките предприети от Европейската комисия за замяна на пластмасовите продукти с такива от устойчиви материали. През януари 2018г. Европейската комисия приема стратегия за ограничаване на пластмасата като част от прехода към кръгова икономика. Стратегията очертава широкомащабна инициатива, която обхваща, както производството на пластмасови изделия и продукти, така и ограничаването на тяхната употреба, рециклиране и стимулиране на иновации. В ролята си на орган на местната власт, Община Бургас има възможността да отбележи своя принос като стартира кампания за ограничаване употребата на пластмасови продукти.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка