"Липсата на достатъчна и надеждна информация е хранителна среда за измислици и спекулации. Фалшивите новини колкото са феномен на нашето време, толкова са и явление с дълбоки исторически корени", заяви народният представител от ГЕРБ за Бургаски регион и дългогодишен журналист в 24часа Диана Саватева. Днес тя бе един от участниците в кръгла маса за свободата на словото, посветена на Международния ден на правото да знам. Събитието се организира от клуб "Юрист" към гражданско сдружение Граждани за европейско развитие на България.

Диана Саватева даде примери за фалшиви новини от близкото минало с партийната книжка на Стефан Софиянски и бялата акула край Емине. Последната история макар и комична, не звучи толкова на шега от гледна точка на туризма.

"Днес основен източник на фалшивите новини са социалните мрежи, които се превръщат в информационна борса", заяви Саватева.

Сред участниците в кръглата маса бяха още д-р Гергана Жулева, която представи историята на прилагането на Закона за достъп до обществена информация,който България приема през 2002г., адв. Александър Кашъмов, който говори за съдебната практика по законодателството за достъп до информация, главният редактор на в. "Черноморски фар" Силвия Шатърова, която сподели своя опит при работа с институции. Модератор бе Златина Дукова.

На събитието присъстваха още пиар експертът и общински съветник Калояна Живкова, която дълги години е работила като журналист, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, председателят на Национално сдружение "Младежки глас" Тодор Йосифов и бургаски журналисти.

Според д-р Гергана Жулева най-големите предизвикателства пред Закона за достъп до обществена информация е България да приеме европейската конвенция за достъп до официални документи.

"В момента нямаме информационен комисар, който да осъществява лидерството на закона", заяви д-р Жулева. Според нея трябва да се осъществяват и постоянни обучения на администрацията, която да бъде запознавана със съдебната практика.

По време на кръглата маса председателят на Общинския съвет Костантин Луков и общинският съветник Калояна Живкова посочиха, че уеб сайтът на Общинския съвет е с най-голям индекс на прозрачност на информацията. "Всеки може да намери в него нужната му информация. Осигурили сме удобен достъп и за гражданите със зрителни увреждания", заяви Луков.

Най-голям процент от искащите достъп до обществена информация от различни институции са гражданите.