Централната избирателна комисия (ЦИК) и Съветът за електронни медии (СЕМ) подписаха споразумение за определяне принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ да осъществява по време на предстоящата кампания за местните избори, насрочени на 27 октомври.

От ЦИК са убедени, че ще получат пълен специализиран мониторинг, отразяващ медийното представяне на предстоящите местни избори, насрочени за 27 октомври. Освен това ЦИК ще работят с всички държавни органи, ангажирани с изборите.

Говорителят на ЦИК Стефка Стоева настоява за спокойно и нормално протичане на изборния процес, за повече отговорност, за спазване на професионалните журналистически правила и норми. Тя очаква кампанията да бъде в синхрон с българското законодателство, да се спазва добрият тон, като пожела успех на всички кандидати в предстоящата местна надпревара за кметските постове.

Установени са 18 нарушения на партии и коалиции в предизборната кампания на европейските избори през май месец. 34 нарушения са извършени от медии, отчетоха от ЦИК за изминалите вече евроизбори.

Утре ще бъде проведена и една среща със соствениците и представители на медиите за това какво е било констатирано на предишните избори.

Председателят на СЕМ София Владимирова се надява изборите за кметове и общински съветници да бъдат благоприятни за всички хора в столицата. Тя вярва, че изборите могат да преминат в спокойна атмосфера в съответствие със законите, които ги регулират.

Голямата степен на влияние, която оказват медиите като четвърта власт, е голяма степен на отговорност за предстоящите местни избори, заяви шефът на СЕМ.

"Бъдете отговорни към работата си и спазвайте всички морални правила на журналистическата професия", призова Владимирова представителите на медиите.