Лидерът на БСП в Поморие Никодим Стоянов ще бъде кандидатът на левицата за кмет на града. Това съобщи областният председател на партията Стойко Танков. Стоянов се включва в битката за градоначалническия пост, след като преди него в публичното пространство се завъртяха други две номинации – на собственика на транспортна фирма Христо Благоев и на бившият разследващ полицаи от РУ-Поморие Добрина Георгиева. Имената им отпаднаха буквално в последния момент, за да бъде издигната кандидатурата на бившия вече офицер от армията, работил в Генералния щаб Никодим Стоянов.

„Решението да участва като кандидат-кмет не е еднолично на Никодим Стоянов, в този процес участваше цялата структура“, обяви Стойко Танков. И се застрахова: при евентуален неуспех на изборите, кандидатът няма да носи отговорност, защото решението за издигането на номинацията му било колективно. „Между другото“, той изцяло търсеше друго решение за кандидат“, поясни Танков.

В „Поморие здравите сили взеха връх над здравия разум“, обобщи ситуацията депутатът от БСП Петър Кънев.

Всички конференции на БСП в областта за утвърждаване на кандидат-кметове и общински съветници вече преминаха, а амбициите на червените са да постигнат по-добри резултати, отколкото на вота през 2015 година, когато нямаше нито един избран кмет от левицата. Сега столетницата ще излъчи свои претенденти за градоначалници навсякъде, без Приморско и Несебър.“ В Приморско- причината е че нямаме подходящ кандидат, чакаме регистрацията на другите политически партии, за да се ориентираме кой бихме още подкрепили на първия тур на изборите“, каза Стойко Танков. Решението на „Позитано“ 20 е коалиция с всички без ГЕРБ.

Ситуацията в Несебър към този момент е следната: По всяка вероятност левицата ще даде своя вот на доверие за настоящия кмет Николай Димитров, срещу който ГЕРБ готви сериозен отпор с широк кръг от коалиционни партньори. В Царево пък в сряда ще се проведе нова конференция с нови делегати, тъй като легитимността на процедурата за предходното заседание за определяне на кандидатурата за кмет е обжалвана.

Областният лидер на БСП Стойко Танков не се ангажира с категорично становище къде партията има най-големи шансове за кмет и по-сериозно присъствие в местната власт. „Ще се борим навсякъде, но не навсякъде имаме шанс да спечелим“, каза той.