В навечерието на 9-и септември от СДС-Бургас и Съюза на репресираните почетоха жертвите на комунистическия режим. Пред паметника до Апелативния съд панихида за душите на загиналите отслужиха представители на бургаското духовенство. А венци и цветя пред монумента поставиха общинският съветник и лице на СДС в Бургас Тошко Иванов, Димитър Петров и други представители на сините, д-р Андрей Найденов от Съюза на репресираните, зам.-кметът в Община Бургас Чанка Коралска, общински съветници от групата на ПП ГЕРБ и общественици.
„Докато има дискусионен поглед върху датата 9-и септември и събитията, случили се след това, България никога няма да просперира. Трябва да има еднозначно, категорично, критично мнение по отношение на тази дата. На 9-и септември България бе завладяна от щиковете на съветската армия, вследствие на това бе наложен мракобесен режим, който изби елита на нацията. Има повече от 32 000 знайни и може би още много незнайни жертви на този режим”, заяви Тошко Иванов. Той бе един от моторите за това в морския град да бъде създаден паметник, където близките на жертвите и репресираните, да има къде да ги почитат.

„Трябва да помним, че този политически и икономически режим над България забави развитието на страната, ограничи възможноността на хората да изразяват личното си мнение, ограничи свободата и възможността за придвиждан и доведе до икономичеси и политически колапс”, каза Иванов.

Той за пореден път призозава за това събитията от този период да бъдат представяни и изучавани обективно.

9-и септември е една от най-черните и тъжни дати в историята на България. От този ден започват злокобните и кървави дни и нощи на унищожаването и ликвидирането на интелектуалния потенциал на нацията. След 9-ти септември Народният съд издава 2730 смъртни присъди и 1350 за доживотен затвор. Близо 30 000 души са избити без съд и присъда. Днес роднини на жертви положиха цветя на паметника в Бургас със сълзи на очи и с надеждата злините на комунистическия режим никога да не бъдат забравяни.