Времето никога не е достатъчно, когато говорим за младите хора на България, но безспорно младите хора са приоритет на правителството, защото те не са само във спорта, изкуството, образованието или АйТи технологиите. Младите хора са във всеки сектор на страната и младежката политика е съвкупност от всеки един аспект на заобикалящата ни среда. За това и ние работим за повишаване на доходите и правенето на заобикалящата ни среда още по приветлива и придружена с младежка инфраструктура. Това заяви от парламентарната трибуна бургаският депутат от ГЕРБ Галя Желязкова по повод доклада за младежка за 2018 година.

„Това, което ни предстои безспорно е много работа за да може да затвърдим развитието на този сектор, но е важно да отбележим, че Повишаването на гражданската активност е един от приоритетите в държавната политика за младежта. Няма как да не приветствам усърдната работа на Министерството на Младежта и спорта и усилието институцията, да бъде неотлъчен партньор на всяка една дейност на младежи в страната. Благодарение на активния диалог, който се осъществява с неправителствения сектор се реализират многобройни обучения и семинари, целящи да повишат информираността и да подпомогнат сектора. Чрез проектите и програмите от институциите, до голяма степен се успява да се изградят компетенции и допълнителни квалификации у младите хора. Всеки един от нас знае, че най- важните умения за комуникация се изграждат точно в тази извънкласна дейност, в която могат да получат допълнителна знания. И когато паралелно с това, ОБРАЗОВАНИЕТО е приоритет #1 за правителството, съм убедена, че и последващите доклади ще носят смисъла на развитие.“, заяви Василева.

Тя посочи, че основните акценти от статистическите данни са: значително подобрение в състоянието на пазара на труда на младите хора; намаляване на младежката безработица до 7,4% при средна за страната около 4%; понижаване на делът на преждевременно напуснали образователната система; над 1/3 са на мнение, че могат да се реализират кариерно в населеното място, където живеят, a за София делът е още по-висок; активна реинтеграция в образователния процес; младите оценят положително своето здравословно състояние;

-57% от младите хора смятат че могат да получат добро образование в населеното място, където живеят.

„Не на последно място искам да отбележа, че младите хора в България не се различават от младите хора в Европа и тази възрастова група е изправена пред безброй предизвикателства свързани с образование, реализация, качество на живот. Групата на младите хора е една от най-динамичните поради бързият преход от една роля в друга – образование, работа, семейство и други. Движението от малки населени места към големите градове е валидно за цяла Европа и даже не обхваща само младите хора. Свободата на движение е едно от основните права на Европейския съюз и е нормален елемент, който се наблюдава от страните. Навлизането на информационните и комуникационни технологии, глобализацията, както и промяната в динамиката на живот влияят сериозно върху днешното поколение. Днес те имат повишени изисквания към случвалото се около тях, най-вече в сферата на сигурността, професионалната реализация и качеството на живот.“, добави Василева.

Тя подчерта, че усилията трябва да са насочени за нуждите на младото поколение, борбата със социално неравенство и социално изключване, чрез повече създадени възможности за личностно, професионално и социално развитие, което е гаранция за пълноценен живот.

Завършвам отбелязвайки още веднъж, че популизма и политиката нямат място, когато говорим по тази тема.

„Надявам се, колегите от БСП да се замислят над случващото се и да не се подведат под политически натиск. Видно за всички нас е, че те нямат сериозен интерес върху темата за младите хора, защото ако имаха – то щеше да е отбелязано в тяхната визия. А темата не е отбелязана там. Младите хора имат нужда от сигурност, независимост и шанс за развитие! Подкрепям доклада за младежта за 2018 и съм убедена, че заедно можем да продължим да се борим с предизвикателствата на младото поколение. Необходимо е да се вслушваме в него, то винаги има какво да ни каже!“, заключи тя.