На "Фич" и Moody's не можеш да им кажеш какво да напишат, каза премиерът във Варна

През последните години, това може би и в отговор на президента, България се характеризира с нарастващи бюджетни излишъци при положение, че плащаме 2 милиарда и 400 милиона, за да сме действително държава в НАТО и действително да имаме изтребителна авиация.Това каза премиерът Бойко Борисов на 12-ия Летен университет на МГЕРБ във Варна. Събитието преминава под наслов #ЩеБъде, а негови организатори са Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, Младежи ГЕРБ и Фондация „Ханс Зайдел“.

"Преди няколко дена излезе кредитния рейтинг на България от "Фич", както и от Moody's. Глобални кредитни агенции, които след като излязат със своите становища ги чете целия свят и се ориентира. На тези агенции не можеш да им кажеш какво да напишат. Нищо общо с глупостите, които говорят за дългове и т.н.", каза премиерът по повод повишената перспектива на кредитния рейтинг на България от „стабилна“ на „положителна“ от страна на Агенция Мооdy's.


"Още има от „Фич“, но това беше само преди пет-шест дена – вече това е стара информация. Хубава. За техен ужас - на нашите противници, нощес, понеже в Америка излиза късно, излезе „Мудис“, които пък имат нахалството да повишат перспективата, което е още по-лошо, повишават перспективата на положителна. Какво си позволяват тези прогерберски световни кредитни агенции да говорят?“, запита иронично министър-председателят. „Агенцията акцентира върху подобряващите се фискални показатели и провеждащата се последователна и благоразумна политика. Все едно с „Фич“ са си преписвали работата. Аз не знам как става“, добави още Борисов.

"Агенцията отбелязва, че България се характеризира със стабилни показатели. Но тази стабилност сякаш медиите не я отчитат. Но ето какво казват експертите от "Фич" - очакват страната да продължи да реализира излишъци. Пишат разни идиотщини - "страната ще задлъжнее за следващите млади поколения", от "Фич" ни казват точно обратното". И подчерта, че и според Fitch, и според Moody's показателите на страната ни са стабилни. Затова и доходите на българите щели да се повишат с още 10% догодина.

"Банковият сектор остава стабилен. Какъв беше при управлението на БСП и ДПС? Какво стана с КТБ? Забравиха ли пенсиите, когато бяха по 3-4 долара на месец?

"През последните години - това е и в отговор на президента - България се характеризира с нарастващи бюджетни излишъци, стабилно намаление на държавния дълг". Е, това е вече "прогерберската позиция", която не може да им се прости и трябва да се обърнат срещу тях", пошегува се Борисов.

Той коментира и изграждането на магистрала "Хемус". „Не трябва да има метър, на който да не се строи. Парите вече са отделени. Ако съм на мястото на варненци, ще си кажа: „Ще търпя ГЕРБ, докато ми направят „Хемус”. Освен това, за Варна трябва още един мащабен проект - да се отвори града към пристанището. За втори мост ще мислим дали е нужен", коментира Борисов.

За Пловдив министър-председателят заяви, че трябва местната власт да завърши започнатите проекти - за изложбената зала, военния музей и Околовръстния път. „Ще го вържем със Скобелева майка, така че тежкият трафик да не влиза в града”, поясни Борисов.

„А в Русе вече няма нищо ненаправено – спортни зали, паркове, писта, стадион, площадите, училища, църкви…”, допълни министър-председателят.

Той каза още, че на 3 септември е поканен в Германия, за да говори пред Бундестага. Темата на изказването му щяла да бъде рекордният износ, който страната ни реализира.

Премиерът коментира и проекта АЕЦ "Белене". "За него успяхме не само с дипломация, но и с много усилия. В този проект има смисъл, само ако бъде конструиран правилно", категоричен бе Борисов