Дори при излизане на Великобритания от ЕС без сделка, краткосрочните посещения до 90 дни в Обединеното Кралство ще са без визи. Ако искате да посетите роднини, бизнес посещения - може да останете до 3 месеца. Ако искате да работите или учите в Обединеното кралство, ще има промяна. Това заяви пред bTV британският посланик в България Н. Пр. Ема Хопкинс.

По думите й 54 000 българи вече са регистрирани чрез мобилно приложение. Има много помощ и информация на български език. От 120 000 българи официално са във Великобритания.

Решението за излизането на Великобритания от ЕС е необратимо - сегашното правителство напускаме 31 октомври 2019 г., каза тя.

Обичайна работа е спиране на парламента, пресата драматизира извънредно, каза британският дипломат. По думите й парламентът обикновено почива по 3 седмици през септември-октомври. Вместо 3 седмици, сега прекъсването ще е за 5 седмици.

Сега е най-дългият период на парламентарна сесия от 400 г. насам, правителството има нужда да си поеме дъх, за да осмисли своята парламентарна програма, каза посланик Хопкинс.

Все още сме уверени, че през следващите два месеца ще може да постигнем сделка, която да работи за всички. Трябва да сме готови за всеки друг евентуален сценарий. Много работа има, която да свършим.

Това са хипотетични сценарии, правителството не възнамерява да въвежда предварителни избори или референдум. Тази сделка няма да мине през парламента. Ако искаме напредък, трябва промяна. Защитният механизъм на Ирландия предвижда ангажименти от нашата страна, които няма как да контолираме, заяви дипломатът.

Това не е безпрецедентно, защото по конституция е обичайно премиерът да поиска кралицата да спре временно парламента. В последните 50 г. тя често е одобрявала подобно действие, каза посланикът. По думите й, парламентарната практика е каквото поиска премиерът, тя да се съгласи.

Относно заплащането от Великобритания, британският посланик заяви, че обект на преговори са 39-те млрд. паунда. Това ще бъде обект на нови обсъждания, ако няма сделка.

Ние сме сериозен вносител в ЕС. Наясно сме, че имаме финансови задължения. Пресата раздухва страхове, говори се за недостиг на лекарства - обединеното кралство сериозно се подготвя за излизане без сделка.

Запитана да коментира теча на данни от НАП, посланик Хопкинс заяви, че това е вътрешен български въпрос.

"Знам, че се разследва, предложихме съдействие. Искахме да видим евентуален теч на британски данни. Активно сътрудничим в областта на киберзащитата. Наясно сме с натиска и трудността да се отговори на подобни атаки", каза дипломатът.