Министър-председателят Бойко Борисов и новоизбраният председател на бъдещата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен дадоха прескоференция след срещата им в Министерския съвет.

В рамките на работната среща двамата са обсъдили различни теми от европейския дневен ред и от световната политика.

Посещението е част от консултациите, които Урсула фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред Европейския парламент.

"Работили сме с нея доста. За радост и ЕК, и ЕП излъчиха един изключителен човек. Майка, това също е изключително важно", похвали гостенката си премиерът Борисов.

"За мен е чест да бъда тук в София и да ви видя отново. За мен е важно да съм тук, защото България е важен член на ЕС и благодаря за подкрепата, която ми оказахте при избирането. В момента съм в процес да съставя своя екип и съм тук да изслушам приоритетите ви", каза Урсула фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че е изключително важно да се инвестира в цифровизацията. "Виждам една държава, която просперира и е готова за бъдещето, за инвестиции. Тук виждам силната роля на България, важно е Европа да дава възможност на младите и затова трябва да се водят разговори с всички държави членки. Очаквам да работим в много добро сътрудничество с Бойко, както и с вашия еврокомисар", похвали ни тя.

"Това което Европа отчита, е и нашето много добро председателство и ролята на България, не случайно Берлинския процес беше даден основно на България и ще бъде в София. Това са резултати от много работа и лидерство на всички нива. Беше важно да има баланс между половете и хубаво си схванала това което е приоритет за нашето правителство, не само дигитализацията, но и хората, защото Централна и Източна европа имат потенциал. Сега Западът е длъжен да инвестира много пари и да повишим конкурентноспособността на хората", заяви от своя страна българският премиер.

"Сега, когато подреждаш ресорите и парите, с които ще разполагат комисарите, изрично казвам, че не бива да се спекулира с ресори, какво искаме и какво сме се договорили. Великобритания не знам дали ще участва, представяте ли си, ако аз затворя парламента, какво ще се случи. Всички тук ще пишете, че е диктатура", допълни Борисов.

"В сравнение със САЩ и Китай ние сме на дъното, не само България, но и Европа и затова трябва да развиаме мозъците си, опазването на околната среда, активно трябва да работим САЩ да се върнат в това споразумение. За миграцията ние сме пример, защото българите забравиха какво е да има мигранти по улиците, което се дължи на нашите граничари и Фронтекс", изтъкна Бойко Борисов.

Борисов се похвали с разкритото жестоко двойно убийство и поздрави полицията и криминалистите и подчерта, че за първи път има случай да не се знае кои са жертвите, а да се разкрият убийците.

Борисов помоли журналистите този път да няма въпроси, тъй като Урсула за първи път е в България, екипът ѝ още не е подреден и това е един вид опознавателна среща за приоритетите, като обеща тя да дойде много скоро отново в България. "Когато имаме подредена комисия, тя пак ще дойде. Да бъдем любезни към нея, докато си подреди екипа", завърши изказването си българският премиер.

"Ние сме на 100% зад България по отношение на миграцията", каза Урсула фон дер Лайен.

"Пред нас са проблеми като дигитализацията, демографските промени, разбира се, и сигурността е важна. Напълно съм наясно, че в периода на миграция е необходимо да намерим ново начало по отношение на миграцията. Ние сме на 100% зад България и ако искаме устойчива идея, разчитаме на България за информация и съдействие", каза германката.

"Да продължа това, което Вие, Бойко, казахте. Изключително важно е да се инвестира в цифровизацията, научно-изследователска дейност. Виждам в България колко много се инвестира в университети, училища, за заплати на преподаватели.

Виждам, че икономиката има най-висок ръст на БВП за всички времена, че имате такива постижение по отношение на заетостта, виждаме държава, която просперира, имате бюджетен излишък", изброи Урсула фон дер Лайен, като подчерта, че "затова е важен диалогът с всички държави".

Накрая Фон дер Лайен каза: "Очаквам с нетърпение да работим занапред в много добро сътрудничество, Бойко, и с българския комисар!"