ДПС ще има със сигурност свои кандидати за кмет в двете общини в Бургаска област, където партията управлява от години – Сунгурларе и Руен. В Сунгурларе има две номинации, които на този етап изглеждат равнопоставени – на сегашния кмет Васил Панделиев, избран на предходните избори също като лице на ДПС, както и зам. кметът Хатидже Георгиева, която самият той върна в Общината, след като предшествиникът му д-р Георги Кенов я беше отстранил. На предходните избори голямата битка за това кой ще е кандидатът на ДПС беше именно между Панделиев и Кенов. Кенов, който е акушер-гинеколог по професия и управляваше със замах общината като кмет на ДПС, изглеждаше с по-големи шансове за успех, но въпреки това партията не избра него. Ключова роля изигра тогавашния депутат от ДПС Хюсеин Хафъзов, който пряко следеше политиката в този район, а само месеци по-късно беше главният двигател за създаването на партия ДОСТ на отцепелия се бивш лидер Лютви Местан. През 2015-та зейна огромна пропаст между Кенов и привържениците на Хафъзов, стигаше се дори до зловещи заплахи и твърдения.

Влиянието, което тогава имаше Хафъзов в ДПС стана причина Кенов да бъде отритнат от ДПС и той се яви на участие във вота от името на партията, в която тогава се чуваше думата на неговия син Стефан Кенов – БДЦ.

Така през 2015-та на първи тур Васил Панделиев спечели 39,03%, Георги Кенов – 45,65%, а трета остана кандидатът на ГЕРБ Ирена Воведа – с 22,10%. На балотажа силите отново бяха на кантар, но Панделиев се поздрави с победата като събра 54,35% срещу 45,65% за Кенов.

Днес Кенов отново заяви пред БургасИНФО намерението си да участва във вота, като за момента е един от номинираните за кандидат-кмет от ГЕРБ.

В съседната община Руен, където ДПС доминира с огромна преднина през последните над 20 години, кандидатът изглежда напълно ясен – настоящият кмет Исмаил Осман.
Няма никакво основание да бъде сменяна кандидатурата, той е без конкуренция, коментираха източници от партията.

Интересно ще е поведението на ДПС в други две общини, където партията има трайно вляние – Айтос и Поморие. И в двете общини към този етап няма нагласи ДПС да има свой кандидат за кмет, въпреки че през годините претендентите им са имали солидна подкрепа и са ставали повод всяка управляваща партия да се съобразява с това.

Особено интересен беше случаят на вота в Айтос през 2011-та година, когато започна управлението на сегашния кмет Васил Едрев.
Той тогава не беше сред първите две имена, класирани на балотаж, но накрая излезе победител, който вече има зад гърба си два мандата. През 2011-та кандидат на ДПС беше опитният Ружди Хасан. В изборите участваха и кметът към онзи момент Евгени Врабчев, а Васил Едрев беше издигнат от Инициативен комитет. На първи тур Ружди Хасан спечели 24,34%, а Евгени Врабчев – 24,84%. Вместо двамата да се яват на балотаж, Ружди Хасан се отказа и ДПС подкрепи неформално Едрев, който на втори тур победи с 57,69% срещу 42,35% за Врабчев.

На вота през 2015-та година ДПС участваше с новата си надежда тогава Севим Али, който извървя път в общинските дела, натрупа опит и днес е депутат. Али спечели 32,17% на първи тур срещу 45, 84% за Едрев. На балотажа разликата нарастна, което показа, че Айтос не може да приеме общински кмет от ДПС. Това всъщност разбират и местните кадри на партията, затова и основната им битка сега ще бъде насочена към влияние в нааселените места.

В Поморие ДПС имаше свой кандидат за кмет през 2011-та година, когато основната битка беше между тогавашния кмет Петър Златанов и Иван Алексиев от ГЕРБ. Тогава на първи тур лицето на ДПС Мустафа Ахмед събра трети резултат – 12,59%. На балотаж отидоха Златанов и Алексиев, чийто първи мандат започна с победа от 62,60% срещу 37,40%.

На последните няколко вота ДПС издигна кандидати и в други общини в Бургаска област, но резултатите им бяха покъртителни. Така например през 2011-та година Станко Рачев събра едва 1,19% в Приморско, а през 2015-та година Васил Тодоров спечели скромните 2,69% в Камено.

В община Бургас на предстоящите местни избори ще има кандидати за населени места. Вече са ясни двама от тях – Ирина Русева е номинирана за кмет на Равнец, а на Драганово – Исмет Реджеб, като се очаква тези дни да стане ясна и номинацията за друго бургаско село – Изворище.