Край със свободата на движение за граждани на ЕС при Брекзит без сделка, 3 милиона чужди работници може би ще си тръгнат

img

Британското правителство обяви, че правилата, позволяващи на гражданите на Европейския съюз да живеят и работят свободно във Великобритания, ще бъдат отменени в случай на Брекзит без споразумение в края на октомври, съобщават британските медии.

Правителството на Тереза Мей обмисляше удължаване на свободата на придвижване до 2021 г. или да разреши на гражданите на ЕС да остават във Великобритания в продължение на три месеца, преди да трябва да кандидатстват за по-дълъг престой.

И двата варианта обаче междувременно отпаднаха в полза на нов подход, който ще бъде разкрит по-късно.

Около 3 милиона граждани на страни от Европейския съюз живеят в Обединеното кралство. Свободата на движение позволява на гражданите на ЕС да живеят и работят в други страни членки на ЕС.

Запитан по въпроса, британският премиер Борис Джонсън заяви, че Великобритания няма да бъде "твърде враждебна към имиграцията или имигрантите".

Той добави, че "имиграцията във Великобритания ще бъде демократично контролирана".

Говорителката на "Даунинг стрийт" 10 повтори желанието на британското правителство за система, основана на точки, по подобие на тази в Австралия. Тя добави също така, че "по-твърди правила за престъпността" ще бъдат въведени за тези, които идват във Великобритания.

Съгласно споразумението за излизане, договорено от Тереза Мей, свободата на движение щеше да остане в продължение на 2 години в преходния период след Брекзит.

Британските депутати обаче на три пъти гласуваха срещу споразумението, сключено от Мей, и ако не бъде постигнато споразумение, Великобритания ще излезе без такова на 31 октомври.

При сценарий без споразумение, онези граждани на ЕС, които разполагат с право за постоянно пребиваване във Великобритания, което се предоставя, след като са живели в Обединеното кралство в продължение на пет години, не трябва да виждат правата им да бъдат засегнати.

Гражданите на ЕС, които вече са във Великобритания, няма да бъдат засегнати и могат да кандидатстват за установен статут или предварително установен статут по същия начин, както сега.

Гражданите на ЕС, които вече са във Великобритания, няма да бъдат засегнати и могат да кандидатстват за уседнал статут или предварително уседнал статут по същия начин, както сега.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019