БСП издигна за кандидат-кметове на Айтос и Средец бивши възлови кадри на МВР – Пламен Чолаков и Иван Кичев. Двамата са били единствените имена, номинирани на събрания на двете общински структури.

Пламен Чолаков е бил началник на Районните управления в Карнобат и Руен и е любопитен фактът, че е работил в системата с настоящия кмет Васил Едрев, който пък е бивш директор на ОДМВР в Бургас и в един период му е бил началник. До момента Чолаков не е бил в политиката.

Иван Кичев пък е бивш началник на КПП Пристанище Бургас към „Гранична полииция“ до към 2010 година. По-късно ръководеше и една от най-големите охранителни фирми в региона.

Общинските конференции на БСП по места продължават. До този момент са изминали 4 от тях, като припомняме и другите две официални номинации – депутатите Николай Тишев в Бургас и Тодор Байчев в Карнобат.

В средите на социалистите вече се спрягат и имена за останалите общини, като безспорна изглежда кандидатурата на лидерът на БСП в Созопол Тихомир Янакиев. За Малко Търново се коментира Георги Бъклев като евентуален бъдещ кандидат за кмет, за Камено – общинският съветник Цветомир Петров. В Несебър социалистите вероятно ще подкрепят настоящия кмет Николай Димитров за нов мандат. Очаква се партията да има нови лица за кандидати в Поморие и Царево. За Приморско ситуацията в средите на левицата все още изглежда не изглежда особено позитивна и едва ли ще успеят да излъчат лице, с което да излязат на изборите тази есен.