„Премиерът трудно ще се съобрази с мнението на Валери Симеонов, тъй като вече му е писнало да му се катерят по главата”- Това мнение изрази в „България сутрин“ журналистът Юлий Москов след като в събота Валери Симеонов обяви, че "Обединени патриоти" ще поставят тежки въпроси пред премиера Борисов и намекна за развод с ГЕРБ. „Ние сме вторачени в едни 50 човека, за които си мислим, че те са държавата. Това са политически спекуланти, политически въжеиграчи. На Борисов му е писнало да му се катерят по главата разни хора", каза Москов.
Социологът Кольо Колев пък е на мнение, че ГЕРБ ще търси стабилност, за да успее да изкара мандата си.

"ВМРО преиграва. Да, обществото е потресено от това, което се случва, но това няма да даде принос към ВМРО и крайните им позиции. Виждаме сближаване на ВМРО и НФСБ. Това са политически игри с оглед на запазване на властови позиции и запазването на Малката коалиция като партньор на ГЕРБ. Всички политически партии са в много слаба позиция в момента. Резултатите от европейските избори ясно го показаха. ГЕРБ ще търси някаква форма на стабилност, за да изкара мандата. Има страшно много недоволни хора, които не виждат алтернатива", заяви Колев пред Bulgaria ON AIR.

Москов прогнозира, че на следващите европейски избори гласувалите ще са два пъти по-малко. По думите му, за местните избори трябва да се чете повече.

"Има страшно много хора, които са недоволни, но те не виждат алтернатива кой да дойде. Това е хубаво за местните избори. Всички партии ще се опитат да заложат на качествени хора, за да могат да победят под формата на широки коалиции. Това е шанс за хората да има едни мажоритарни избори", обобщи Колев.