Протестиращите край сливенското село Крушаре сигнализират за провокатори, които се опитвали да опорочат протеста им, съобщава БТА.


Около 40 души от крайно националистически организации снощи около 19 часа се опитаха да "яхнат" протеста, каза пред репортер на БТА Валентина Василева, която е един от организаторите на блокадата край Крушаре. Те са дошли с бусове и частни коли и са издигнали антиевропейски лозунги, като по думите й, са имали за цел да представят пред медиите протеста като лумпенски. Заради тях някои от животновъдите в редиците на протестиращите са се оттеглили. Днес в подкрепа на протестиращите на място са дошли хора от селата Безмер, Биково и Селиминово.


Вчера в Крушаре е имало контрапротест с искане за освобождаване на пътя. За същото настояха в отворено писмо и от Индустриалната стопанска асоциация в Ямбол, в което се казва, че тази незаконна форма на гражданско неподчинение близо две седмици накърнява конституционните права за свободно придвижване на всички живеещи и работещи в региона граждани.
Пътят Сливен - Ямбол е затворен вече тринайсти ден, исканията за спиране на избиването на поголовието в областите без положителна проба и компенсация за избитите животни, остава.

Незабавно да бъде отворен пътят Ямбол-Сливен, настояват от Индустриалната стопанска асоциация в Ямбол, цитирани от БНР.

От индустриалната асоциация настояват държавата да предприеме действия и блокадата до село Крушаре да бъде премахната, посочи изпълнителният директор на регионалната организация Таня Бончева.

Няма как да разберем дали този протест е законен, ако е незаконен, представяте ли си две седмици да има незаконен протест, някакви хора са решили и блокират живота между Ямбол и Сливен и държавата нищо не е направила по въпроса.

От Асоциацията са изпратили писмо до министър-председателя и вътрешния министър, както и до областния управител и кмета на Сливен с искане да бъдат гарантирани правата на бизнеса и гражданите и пътят да бъде незабавно отворен.