Общинският съвет на Бургас подкрепи единодушно докладната записка на кмета Димитър Николов за отправяне на искане до Министерски съвет за учредяване на безвъзмездно право на строеж върху морското дъно за разширение на съществуващия пристан и създаване на убежище за малки плавателни съдове в акваторията на остров „Света Анастасия“.

38 съветници подкрепиха докладната, която беше гласувана на извънредна сесия на местния парламент, нямаше въздържали се и против.

„Така плавателните съдове ще имат достъп по-дълго време до остров Св. Анастасия. В момента достъпът е през 50 дни в годината, а след разширавяване и укрепване на кея, ще е поне с медец повече”, заяви главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева. Нещо повече – самият кей ще стане и по-безопасен, тъй като е основна туристическа дестинация.

Пристанът ще стане по-безопасен при силно вълнение и вятър.

Островът се наложи като туристическата атракция не само за региона, но и в национален план и се посещава целогодишно от десетки хиляди туристи,чието приемане и обслужване е част от предлаганите услуги. Утвърждаването на остров „Света Анастасия“ като привлекателна туристическа атракция изисква осигуряване на възможност за посещения на повече туристи в по-дълъг период през годината, включително и в преходните сезони. Това наложи и необходимостта да се предприемат допълнителни мерки по разширяване и защита на пристана. Развитието на туризма на територията на Община Бургас е основен общ приоритет на Общината и на Държавата. Желанието на Община Бургас е културната атракция, привличаща вниманието на гражданите на града и на туристи от страната и чужбина да бъде посещавана не само през лятото, но и в преходните сезони без зависимост от вятъра и вълнението на морето, което налага изграждането на нови пристанищни съоръжения около острова с цел разширяване на пристана, защита на брега от морските вълни и създаване на убежище за малки плавателни съдове.