Удар на бургаската полиция. На 8-ми юли униформените са задържали 57-годишния земеделски стопанин Тодор, докато полива огромна плантация с 190 растения марихуана в собствения си двор между селата Страцин и Бата. В постройката, която е собственост на 57-годишния неосъждан бургазлия, е открито огромно количество изсушена марихуана - 90 килограма, съхранявана в бидони, кашони, както и вакуумирана. Пазарната себестойност на открития наркотик е 540 000 лева. Това бе обявено на брифинг в прокуратурата, в който взеха участие Йовита Григорова – зам.- апелативен прокурор и говорител при Апелативна прокуратура – Бургас, Георги Чинев – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас и старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОД на МВР-Бургас.

Според тях намереното количество е готвено за пласиране на пазара. Защитната версия на задържания била, че от марихуаната иска да добие тинктура.

"Наркотикът обаче е бил опакован по такъв начин, че е предполагал и друго приложение", заяви ком. Калоянов.

Плантацията е била наблюдавана и полицаите са чакали момента, в който задържаният се е появил, за да се погрижи за засажденията. Те са били засадени на точни отстояния, а на мястото е била изградена поливна инсталация. Бургазлията е неосъждан и няма криминални прояви.

За първото обвинение - държане на наркотик в големи ра змери, той може да получи от 3 до 12 години затвор и да заплати глоба от 10 000 до 50 000 лева., а за второто за отглеждането на растенията го грозят от 2 до 5 години затвор и глоба от 5000 до 10 000лв.

"Ще бъдем непоколебими и последователни при всякакви престъпления, свързани с наркотици", заяви прок. Чинев.