Манолова: Машините изобличиха кражбата на вот, затова искат да ги махнат

img

Законно признати ли са европейските избори при проведен машинен вот, пита Манолова политиците.

Истината е, че машините изобличиха кражбата на вот. Затова се предлага да се премахнат. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти днес на извънреден брифинг.

По-рано днес ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" внесоха проект за законодателни промени в Изборния кодекс за премахване на машинното гласуване на местни и парламентарни избори. Мотивите на вносителите са, че вотът може да се опорочи и провали, тъй като гласуването с машини било неблагонадеждно.

“Първият аргумент, че машинното гласуване е малко използвано не е верен. Непосредствено преди изборите авторитетна социологическа агенция измери нагласите на гласоподавателите за гласуване с машини и 54% от българските граждани казаха “да” на машинното гласуване. Въпреки липсата на информационна кампания, въпреки издадените указания в последния момент, въпреки пречките, създавани от някои СИК, в 310 секции от 3000 с машини са гласували повече от 50% от избирателите, а в 340 секции между 40 и 50%”, посочи Манолова.

“Вторият аргумент, че машинният вот не е намалил недействителните гласове е абсолютно неверен. Няма как с машина да има недействителен глас”, отсече Манолова. Подчерта, че този “не подкрепям никого” не се брои за недействителен.

Аргументът, че машините са оскъпили вотът и той станал по над 50 лв. на глас - не машините, а ЦИК оскъпи вота, като нае машини на цената, на която можеше да ги купи. По признание на фирмата дала машините, наемът е бил 70% от цената. Подозрирам, че наемът е бил на 100% от цената им, продължи Манолова.

Истинската причина за отмяна на машинното гласуване е фактът, че машините разобличиха кражбата на вот. Машините разобличиха нечестното съставяне на протоколи на СИК и доказателството за това е на сайта на СИК. В 1129 секции има неотчетени в окончателния протокол преференции, допълни тя.

Машините разобличиха неотчитането на гласовете и кражбите на вот. Истината е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лв, каза още омбудсманът.

Сложните сметки се правят с машини, не се правят на ум, защото резултатите са на сайта на ЦИК със сгрешените бюлетини, категорична бе тя.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Политически екшън в Несебър

Местни избори-27-ми октомври 2019

Трагедия в бл.105 на жк.Меден рудник