Машинното гласуване да отпадне при парламентарни и местни избори, предложиха днес депутати от ГЕРБ на брифинг в Народното събрание. За тази цел те внасят предложения за промени в Изборния кодекс заедно с народни представители от Обединените патриоти и Воля.

Причината за предложението е "тревожен доклад" на ЦИК. Затова депутатите предлагат да се гласува машинно само на европейски и на президентски избори.

"Ако на местните избори останат така заложените 6 хил. машини, рискуваме да ги провалим. Сигурността на вота е изключително застрашена", заяви председателят на правната комисия в НС Анна Александрова. Тя припомни изключително негативния отчет на ЦИК по въпроса за ефективността от машинното гласуване на отминалия евровот. Александрова каза, че само 27% са гласували от всички имащи право да гласуват машинно. Тя добави, че според ЦИК машинният вот излиза прекомерно скъп - 60 лв. на глас срещу 77 стотинки за хартиена бюлетина. По думите й най-важното пред управляващите е да гарантират избора на гражданите и сигурността на вота им.

От ГЕРБ изразиха силно притеснение заради случилото се на последните европейски избори, когато машинното гласуване затруднило отчитането на бюлетините и попълването на протоколите.

Колегата й от ПГ на управляващата партия Александър Ненков призна, че е много разочарован от изказването на омбудсмана Мая Манолова, че не машините, а членовете на ЦИК били виновни за многото грешки в протоколите. Според него незаслужено Манолова е обидила хората, повечето от които вече не искали да участват дори и за пари.