Борисов се среща тази вечер с Ердоган

img

Премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева ще участват в срещата на върха на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Форумът се провежда в Босна и Херцеговина, която председателства процеса. Още тази вечер премиерът ще има двустранна среща с турския президент Реджеп Ердоган.

Свързаност в инфраструктурата, бизнеса и дигитализацията е фокусът на ежегодната среща на върха на държавите от Югоизточна Европа. Това са и приоритетите на Босна и Херцеговина, която председателства формата.

Тази вечер държавните лидери имат работна вечеря, а утре премиерът Борисов ще има двустранни срещи с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина - Милорад Додик и с президента на Северна Македония Стево Пендаровски. Това ще е първата среща между Борисов и Пендаровски, откакто той встъпи в длъжност като президент на Северна Македония.

Очаква се темата за историческата личност Гоце Делчев да доминира разговорите, а Пендаровски вече ясно изрази своята позиция, че Гоце Делчев е българин, но се е борил за независима Македония.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще участва среща на първите дипломати на държавите от Югоизточна Европа, като основна тема ще бъде европейската интеграция на държавите от региона.

Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа е българска инициатива и е считан за един от най-големите успехи на дипломацията ни. Създаден е през 1996 година със Софийската декларация за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Политически екшън в Несебър

Местни избори-27-ми октомври 2019

Трагедия в бл.105 на жк.Меден рудник