Станишев с оценка: С Борисов сме възмъжали през годините

img

Българският премиер вече не действа като политик, а като държавник. Така лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира подкрепата, която получи от Бойко Борисов, когато името му бе спрягано за шеф на Европейския парламент.

"В някакъв смисъл и двамата сме възмъжали и помъдрели с годините. Когато опира до интереса на България, мога да работя и с г-н Борисов", заяви Станишев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Борисов: Ще подкрепим Станишев за шеф на ЕП. Българин на този пост е чест!
Решено: Урсула фон дер Лайен - шеф на ЕК, Шарл Мишел - на Европейския съвет
Той изказа благодарност на европейските премиери за издигането на кандидатурата му и за широкото съгласие.
"Това в личен план е приятна оценка за моите усилия и за моята европейска ангажираност, благодаря за това. Но за мен е по-важно да оставя свобода на групата да формулира своята позиция, без да я обвързвам", каза още той пред БНР.

Станишев смята, че големият дефицит в момента в БСП е липсата на диалог. "Критиката не е деструкция, критиката невинаги е знак за война".

"Моите каузи винаги са били едни и същи. Първо, Европа да бъде социална. Социалното начало трябва да стане водещо в политиката на ЕС. Защото това е големият дефицит днес. Хората не чувстват, че ЕС създава добри перспективи за техния личен живот. За България, като най-бедна страна, мисля, че това е важно, двойния стандарт, Европа на скорости...", каза Станишев.

По думите му Европа не е съвършена, тя трябва да бъде променяна и усъвършенствана, доближавана до хората, а не разрушавана.

Няма как да скрия разочарованието си от резултата от Европейския съвет, каза лидерът на ПЕС. Според него Франс Тимерманс е бил единственият, който е имал реална политическа концепция, платформа какво да прави ЕС, как да работи ЕК, с ясни приоритети в посока социална Европа.

Станишев смята, че е имало огромен натиск върху Съвета - и от общественото мнение, и от медиите, и това е изиграло негативна роля до приемането на слаба кандидатура за председател на Комисията - Урсула фон дер Лайен, човек, който никой не познава на европейско ниво. За мен въпросът не е решен, както и за групата на социалистите – реакцията е остра и негативна, изтъкна той.

Помолен да коментира отказа си да стане председател на ЕП, както и избора на социалиста Давид-Мария Сасоли за председател на Европейския парламент, и дали това не е приемлива пакетна сделка за всички социалисти, Станишев каза:

"Различен е знакът. Когато издигаш президента на своето семейство за тази позиция, политическият знак, че подпечатваш тази сделка, е категоричен и ясен. Аз не исках да бъда част от това и да легитимирам този пакет, който не е достатъчно балансиран и не отговаря за моите разбирания за това от какво Европа се нуждае".

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Политически екшън в Несебър

Местни избори-27-ми октомври 2019

Трагедия в бл.105 на жк.Меден рудник